Tuesday, January 22, 2008

Απανωτές μειώσεις στα καύσιμα

Απανωτές μειώσεις στα καύσιμα


Απανωτές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα. Μετά τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Πετρολίνα προχωρούν από σήμερα Τρίτη, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, σε μειώσεις στις τιμές της βενζίνης 95 και 98 οκτανίων, αλλά και 100 οκτανίων κατά δύο σεντ το λίτρο.

Η μεγαλύτερη όμως μείωση των τελευταίων δύο χρόνων έγινε ήδη στην τιμή του γκαζιού το οποίο πωλείται από χθες κατά €0,40 φθηνότερα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρουν ότι οι μειώσεις που έχουν αποφασισθεί είναι λόγω μειωμένου κόστους του νέου φορτίου που έχει παραληφθεί και όχι λόγω άλλης παρέμβασης.

Ο διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνας Κασίνης, δήλωσε ψες στον ΑΝΤ1 ότι οι εταιρίες πετρελαιοειδών με βάση τη μελέτη κοστολόγησης της υπηρεσίας του, έπρεπε να είχαν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις και στις τιμές της βενζίνης και σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μειωθούν και οι τιμές της βενζίνης. Έχουν μειωθεί διεθνώς όλες οι τιμές στα καύσιμα από $150 μέχρι $156 τον τόνο. Πιστεύω ότι και στην περίπτωση της βενζίνης πρέπει να μειωθεί ισόποσα όπως το πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο κ. Κασίνης εξήγησε ότι η νομοθεσία επιτρέπει στον υπουργό Εμπορίου να καθορίσει ανώτατες τιμές στα καύσιμα για περίοδο 45 ημερών. Ο αρμόδιος υπουργός, είπε ο κ. Κασίνης, είναι διατεθειμένος να πράξει το τι του δίδει αρμοδιότητες αυτή η νομοθεσία, να καθορίσει ανώτατες τιμές για 45 μέρες περίοδο. «Εμείς ως υπηρεσία θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο καθαρά και τίμια», επεσήμανε ο κ. Κασίνης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με την άφιξη του υπουργού Εμπορίου από το Βερολίνο θα συνέλθει εκ νέου η Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης Τιμών, στην οποία η Υπηρεσία Ενέργειας του κ. Κασίνη θα παρουσιάσει νέα μελέτη κοστολόγησης με βάση τα νέα φορτία που έχουν παραγγείλει οι εταιρίες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |