Tuesday, January 22, 2008

Citigroup: Ξεπούλημα χωρίς λόγο στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Citigroup: Ξεπούλημα χωρίς λόγο στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

H ΕΛΛΑΔΑ και η Κύπρος εξακολουθούν να επωφελούνται από σημαντική εγχώρια ανάπτυξη, με τους όγκους των τραπεζικών εργασιών να «τρέχουν» με ρυθμό 20% ή και υψηλότερο, αναφέρει η Citigroup σε έκθεσή της για τον ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό κλάδο, υπό τον τίτλο The Baby and The Bathwater (Greek and Cypriot Banks in 2008).

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι τα θέματα ισολογισμών και χρηματοδότησης είναι σχετικά περιορισμένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό διεθνώς, ενώ παράλληλα οι επιλογές ελληνικών και κυπριακών τραπεζών αναφορικά με την ανάπτυξή τους στο εξωτερικό είναι διαφοροποιημένες. «Ωστόσο, σημειώθηκε ξεπούλημα των μετοχών τους τις προηγούμενες εβδομάδες», επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi.

Λάθος

Οπως αναφέρουν, οι ανησυχίες τους ευρύτερα για τον τραπεζικό κλάδο (κερδοφορία και κίνδυνοι ισολογισμών) διατηρούνται και για το λόγο αυτό εμμένουν στη σύσταση μείωσης θέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επίσης, ανισορροπίες διαπιστώνονται και σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.

«Αλλά θα ήταν λάθος οι πωλήσεις ελληνικών τραπεζών γενικά. Μόλις επιστρέψαμε από τριήμερη επίσκεψη στις διοικήσεις των τραπεζών αυτών, με την εκτίμησή μας για ανοδική τροχιά τους να παραμένει άθικτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi.

Οι βασικές επιλογές του οίκου, όπως και το 2007, παραμένουν και για φέτος η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] , ενώ μετά και την πρόσφατη υποαπόδοση της Marfin Popular Bank, προσθέτει και αυτήν στις επιλογές του. Οπως αναφέρεται για τη MPB, αναμένουν αύξηση του ποσοστού του Dubai αργότερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι για την Εθνική Τράπεζα η Citi δίνει τιμή - στόχο τα 55 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου τα 17 ευρώ, ενώ για τη MPB συστήνεται αγορά με τιμή στόχο τα 12 ευρώ. Η Citi έχει δώσει σύσταση αγοράς επίσης για την Ελληνική Τράπεζα με τιμή - στόχο τα 7,50 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] με τιμή - στόχο τα 35 ευρώ, για τη Eurobank [EFGr.AT] με τιμή - στόχο τα 30 ευρώ και για την Alpha Bank [ACBr.AT] με τιμή - στόχο τα 32 ευρώ.

Πώληση συστήνει για την ATE Bank με τιμή - στόχο τα 3,25 ευρώ και διακράτηση για την Emporiki Bank με τιμή - στόχο τα 22 ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τιμή - στόχο τα 13 ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ορισμένοι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για συγκεκριμένες αναδυόμενες αγορές και κυρίως για τη Ρουμανία. Ωστόσο, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες έχουν διαφοροποιημένες ευκαιρίες για ανάπτυξη σε πολλές χώρες, από Ρωσία, την Τουρκία και μέχρι τα Βαλκάνια, τόσο σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε μη μέλη. Η εκτίμηση της Citi παραμένει θετική για Ρωσία και Τουρκία.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |