Friday, December 7, 2007

ΟΤΕ: Προστατευτισμός express κατά MIG

ΟΤΕ: Προστατευτισμός express κατά MIG
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/12/2007 15:39:23

• Νομοθετική διάταξη αλλάζει τα δεδομένα

Νομοθετική διάταξη κατατέθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή των Ελλήνων, που φωτογραφίζει τον ΟΤΕ και που καθιστά αδύνατη την απόκτηση πέραν του 20% στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών από τη MIG χωρίς υπουργική έγκριση. Σύμφωνα με διάταξη, που τέθηκε με την κατάθεση της σε ισχύ, κανείς θεσμικός ή άλλος επενδυτής δεν μπορεί να αποκτήσει δικαιώματα ψήφου πάνω από 20% σε ανώνυμη εταιρεία εθνικής στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζεται ή έχει στην κατοχή της δίκτυα χωρίς την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η MIG απέκτησε γύρω στο 19% του ΟΤΕ με επιθετικές αγορές μετοχών στο ΧΑΑ και είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, μετά το ελληνικό δημόσιο, που έχει 28%. Για την απόκτηση του ποσοστού αυτού υπολογίζεται να επένδυσε πέραν των €2 δισ., γύρω στο 40% των κεφαλαίων που άντλησε το καλοκαίρι από ξένους θεσμικούς.

Λόγω της αύξησης της συμμετοχής της, η MIG είχε ζητήσει εντονότερη παρουσία στη διοίκηση του ΟΤΕ. Πρόσφατα συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για εξέταση αποφάσεων της υφιστάμενης διοίκησης.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αιτιολογώντας τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης, έκανε λόγο για θωράκιση του εθνικού συμφέροντος. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «η απόκτηση σημαντικού ποσοστού σε εταιρείες στρατηγικού συμφέροντος από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος».

Η MIG δεν τοποθετήθηκε μέχρι στιγμής στις εξελίξεις. Θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα τη Δευτέρα.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης, η μετοχή του ΟΤΕ δέχεται έντονες πιέσεις. Ο ΟΤΕ κατέγραφε, λίγο πριν την ανακοίνωση, άνοδο 2,5% στα €25,32, ενώ μετά την ανακοίνωση υποχωρεί κατά 1,86% διαμορφούμενος στα €24,24.

Γ.Χ.

Αυτούσια η δήλωση του υπ. Οικονομίας της Ελλάδος, Γ. Αλογοσκούφη

«Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται διαδικασίες αποκρατικοποίησης, οι οποίες συχνά αφορούν Ανώνυμες Εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται δίκτυα εθνικών υποδομών. Η απόκτηση μετοχών των εταιρειών αυτών από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από ένα σημαντικό ποσοστό και πάνω, το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα άσκησης κρίσιμων καταστατικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση, σταθμίζοντας το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου γενικότερα και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή διάταξη, με την οποία ορίζονται τα ακόλουθα:

Πρώτον: για Ανώνυμες Εταιρίες εθνικής στρατηγικής σημασίας και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και άνω προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η έγκριση αυτή χορηγείται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Δεύτερον: αποφάσεις των εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας που αφορούν σε συγκεκριμένα θέματα που ορίζονται στη διάταξη πρέπει να εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Η διάταξη αυτή, που είναι μια σημαντική θεσμική διάταξη για τη χώρα μας και για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ισχύει από την ώρα κατάθεσής της στη Βουλή σήμερα».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |