Friday, December 7, 2007

Χρηματιστήριο ακινήτων £1,7 δισ.

Χρηματιστήριο ακινήτων £1,7 δισ.
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/12/2007 10:55:54

• Ρεκόρ πωλήσεων ακινήτων

• Αύξηση £0,5 δισ. το 9μηνο

Περιουσίες £1,7 δισ. άλλαξαν χέρια μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2007, αποτυπώνοντας τη θετική πορεία που ακολουθεί ο τομέας των ακινήτων. Τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δείχνουν την έντονη δραστηριότητα που παρουσιάζει ο κλάδος διαχείρισης ακινήτων και κατασκευών από την αρχή του έτους, προμηνύοντας ωστόσο πιθανή επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης. Όπως προκύπτει από στοιχεία, η συνολική αξία των εκούσιων πωλήσεων ακινήτων εκτοξεύθηκε στο £1,7 δισ. έναντι £1,19 δισ. πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 42,1%.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2006, η αύξηση είχε φθάσει το 72,6%. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι εκούσιες πωλήσεις ακινήτων το πρώτο εννιάμηνο του 2005, του 2004 και του 2003 είχαν συνολική αξία £694 εκ., £854 εκ. και £632 εκ. αντίστοιχα.


Παράγοντες της Κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος που παρουσιάζεται στις πωλήσεις ακινήτων σχετίζεται με την αναμενόμενη επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα το 2008, καθώς πολλοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και ιδιώτες έσπευσαν να αγοράσουν γη.

Αν και ο ΦΠΑ θα αρχίσει να επιβάλλεται σε τρεις μόλις βδομάδες, οι όροι επιβολής του παραμένουν ασαφείς.

«Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ερμηνεία του όρου οικοδομήσιμη γη, δηλαδή εάν θα ερμηνεύεται μόνο για τα καινούρια οικόπεδα ή θα περιλαμβάνει και χωράφια ή τα υφιστάμενα οικόπεδα και με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις», δήλωσε στη StockWatch ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.

«Επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να θέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς για να είναι ενήμερος και ο κόσμος για το θέμα του ΦΠΑ στα οικόπεδα», υπογράμμισε.

Η άνοδος στις πωλήσεις ακινήτων συνδέεται και με την αυξημένη ρευστότητα κερδών των developers, αλλά και στην πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών, που έχει συμβάλει στην ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση που παρατηρείται φέτος.

Τον Ιούλιο η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το όριο αυτοχρηματοδότησης για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, με στόχο να κάμψει την αύξηση των δανείων. Τον Οκτώβριο η αύξηση έφθασε το 33%.

Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία;

«Αναμένουμε ότι η ανοδική πορεία στα ακίνητα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λόγω της ένταξης στο ευρώ - που συνεπάγεται χαμηλά επιτόκια - αλλά και λόγω του έντονου ανταγωνισμού που αναμένεται να υπάρξει με την κάθοδο άλλων τραπεζών», σημείωσε ο κ. Πετρίδης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει να σημειωθεί επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

Πρόσφατα, ο διευθυντής του Κτηματολογίου και ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών έκαναν λόγο για μείωση των τιμών τους τελευταίους μήνες μέχρι 20%.

Πάντως, η θετική πορεία που ακολουθεί ο κλάδος αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας πωληθέντων ακινήτων.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών αυξήθηκαν κατά 154% ή £120,8 εκ., φθάνοντας τα £199,4 εκ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2006 είχαν φθάσει τα £78,7 εκ. και το 2005 είχαν περιοριστεί στα £38,4 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |