Friday, December 7, 2007

Διευκόλυνση ολοκλήρωσης διασυνοριακών συγχωνεύσεων

Διευκόλυνση ολοκλήρωσης διασυνοριακών συγχωνεύσεων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/12/2007 08:10:57
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2007 08:25:28


Εναρμονιστικό τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη ρύθμιση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των μελών των συγχωνευόμενων εταιρειών, καθώς επίσης και των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η διασυνοριακή συγχώνευση σημαίνει συγχώνευση μεταξύ κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν την καταστατική τους έδρα στην ΕΕ υπό τον όρο ότι δύο τουλάχιστον από τις εταιρείες αυτές διέπονται από το δίκαιο διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ.

Η συγχώνευση για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να καταχωρηθεί και να εγγραφεί η προκύπτουσα από το merger εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών κατόπιν εξέτασης όλων των απαιτούμενων εγγράφων των συγχωνευθέντων εταιρειών.

Προηγουμένως, τα Επαρχιακά Δικαστήρια θα επικυρώνουν τη νομιμοποίηση της συγχώνευσης με σχετικό πιστοποιητικό, με το οποίο βεβαιώνεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο η ορθή εκτέλεση των πράξεων και διατυπώσεων που προηγούνται της συγχώνευσης. Το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται κατόπιν αίτησης των συγχωνευόμενων κυπριακών εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι οι Συνεργατικές Εταιρείες εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος τροποποιητικού νόμου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |