Monday, December 17, 2007

Βγενόπουλος: Μειωμένη ορατότητα στις αγορές

Βγενόπουλος: Μειωμένη ορατότητα στις αγορές
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17/12/2007 18:37:56

• Θα βγούμε δυνατοί από πιθανή κρίση

• ΜΡΒ: Εξαιρετική πορεία, αυξημένο μέρισμα

• Θα χάσουν οι σπεκουλαδόροι

Στη μειωμένη ορατότητα που υπάρχει στις αγορές απέδωσε ο CEO της Marfin Laiki, Ανδρέας Βγενόπουλος, τις πιέσεις που δέχονται οι αγορές. Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας, που ενέκρινε όλα τα ψηφίσματα που τέθηκαν, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στις διεθνείς αγορές αρκετοί θεσμικοί ρευστοποιούν τις τοποθετήσεις τους για να αποφύγουν ενδεχόμενους κινδύνους. «Υπάρχει αβεβαιότητα στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το αν ή όχι θα μετουσιωθεί σε κρίση ή θα ξεπεραστεί θα φανεί αργότερα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Marfin έχει όλους τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει οιαδήποτε κρίση.

Εγκρίθηκαν τα ψηφίσματα χωρίς Dubai

Η έκτακτη συνέλευση της τράπεζας, στην οποία παραβρεθήκαν μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν το 33.29% των μετόχων, ενέκρινε ομόφωνα τα δύο ψηφίσματα για μετατροπή του κεφαλαίου της σε ευρώ και για να επιτραπεί στο ΔΣ να εκλέγει μη εκτελεστικό πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους, ένα εκτελεστικό και ένα μη εκτελεστικό.

Το τρίτο ψήφισμα, που αφορά την πώληση του 6,95% της MIG που κατέχει η τράπεζα στο Dubai έναντι €7, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Από τη ψηφοφορία απείχε ο μεγαλομέτοχος της Marfin Laiki, το Dubai. Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, η μη συμμετοχή του Dubai στη ψηφοφορία λόγω σύγκρουσης συμφέροντος και η αγορά των τίτλων της MIG σε τιμές ψηλότερες από αυτές της αγοράς, δείχνει ότι είναι μακροπρόθεσμος και ποιοτικός επενδυτής.

Ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο η τράπεζα να προβεί σε αγορές τίτλων της MIG για να ευνοηθεί από την πτώση της μετοχής, που σήμερα έκλεισε στο ΧΑΑ στα €5,06.

Μείνετε μαζί μας

Μιλώντας μετά το έντονο σφυροκόπημα που δέχθηκε η μετοχή της τράπεζας στο ΧΑΚ και στο ΧΑΑ, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως «αυτοί που πανικοβάλλονται είναι οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν πρόκειται να βγουν ζημιωμένοι» σημείωσε.

«Καλώ τους μετόχους να μείνουν μαζί μας για να παρακολουθήσουν το όραμα μας να καταστεί η Marfin ο πρώτος χρηματοοικονομικός όμιλος στην νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Το χρηματιστήριο μοιάζει με σκύλο που το κρατάς με ένα σκοινί. Ο σκύλος κάποτε πάει μπρος και κάποτε πίσω αλλά αν ο ιδιοκτήτης αν είναι σταθερός να τον εμπιστεύεσαι. Θα βγούμε δυνατοί από πιθανή κρίση» είπε καταχειροκροτούμενος.

Συντηρητικό το business plan

Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση στις διεθνείς αγορές θα διαρκέσει 12 με 18 μήνες. «Είχαμε διαβλέψει αυτή την κατάσταση και το επιχειρηματικό μας σχέδιο είναι συντηρητικό».

Αν η κατάσταση στις αγορές βελτιωθεί δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του 2008 και του 2009 το επιχειρηματικό σχέδιο να αλλάξει.

Kαι στο βάθος… Dubai

Σε περίπτωση, πάντως, που προκύψει αρνητικό σενάριο, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως θα υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση από το Dubai για να στηριχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Σε πιθανή αύξηση κεφαλαίου, δε, ο CEO της τράπεζας είπε ότι θα πάρει μέρος και το Dubai αλλά ποτέ σε έκπτωση στην τιμή της μετοχής που να εγκλωβίζει τους μικρομετόχους. «Οι προθέσεις μας έχουν διαφανεί από τα stock options που δόθηκαν στη διεύθυνση που είναι σε τιμές ψηλότερες από αυτές της αγοράς» πρόσθεσε.

Ο κ. Βγενόπουλος απάντησε επίσης σε ερώτηση γιατί ο ίδιος πούλησε τις μετοχές που κατείχε στην τράπεζα στα €12. Είπε πως όταν πώλησε η μετοχή ήταν στα €10 και αργότερα έφθασε τα €11,20, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η πώληση των τίτλων του συνέβαλε στην πτώση. Άλλωστε, πρόσθεσε, η πράξη ήταν εξωχρηματιστηριακή.

Μιλώντας για την πορεία της τράπεζας επανέλαβε πως είναι εξαιρετική και ανέφερε ότι το μέρισμα για τη χρήση του 2007 αναμένεται να είναι πιο μεγάλο από πέρσι.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |