Monday, December 17, 2007

Μοναδικό όπλο κατά της κρίσης οι ενέσεις ρευστότητας

Μοναδικό όπλο κατά της κρίσης οι ενέσεις ρευστότητας


Δέσμη μέτρων κατά του ανεξέλεγκτου δανεισμού θα παρουσιάσει ο Μπεν Μπερνάκι.
ΟΙ ενέσεις ρευστότητας αποτελούν πλέον το βασικό εργαλείο των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης, καθώς οι ενισχυμένες πληθωριστικές πιέσεις καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Θα συνεχιστούν έτσι και αυτή την εβδομάδα οι συντονισμένες παρεμβάσεις, με τη Φέντεραλ Ριζέρβ να ανοίγει το χορό των δημοπρασιών, τροφοδοτώντας το σύστημα με 20 δισ. δολάρια.

Παράλληλα η αμερικανική κεντρική τράπεζα επιχειρεί να προωθήσει μία σειρά πιο δραστικών μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ο διοικητής της FED, Μπεν Μπερνάνκι, αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, δέσμη μέτρων για να θέσει φραγμό στον ανεξέλεγκτο δανεισμό προς χαμηλής φερεγγυότητας ιδιώτες, αλλά και να περιορίσει τα βάρη για τα νοικοκυριά, που έχουν λάβει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Ειδικότερα, αναμένεται να εισηγηθεί: α) την απαγόρευση της επιβολής ποινής σε δανειολήπτες, που αποπληρώνουν τις δόσεις τους νωρίτερα- ιδιαίτερα στην αγορά των δανείων υψηλού ρίσκου (subprime), β) τον περιορισμό της χορήγησης δανείων, που δεν απαιτούν αποδεικτικά εισοδήματος, γ) τη διεξαγωγή έρευνας- σε ορισμένες περιπτώσεις- για την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ομίλων να αξιολογήσουν σωστά την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών και δ) την ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να κατανοούν καλύτερα τους όρους και τις συνθήκες των δανείων τους.

Δεν αποκλείεται επίσης να προταθούν μηχανισμοί, βάσει των οποίων θα εξασφαλίζεται ότι οι δανειολήπτες κρατούν στην άκρη ένα ποσό για την κάλυψη των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μπεν Μπερνάνκι θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, καθώς έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ το ποσοστό των στάσεων πληρωμών, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες της ύφεσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Πιστωτών Στεγαστικών Δανείων το ποσοστό των στάσεων πληρωμών στα τρία εκατομμύρια ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου έχει εκτιναχθεί στο 4,72%.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι λογικό να μην προβλέπεται σύντομη έξοδος της αμερικανικής αγοράς στέγης από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Reuters και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν το 21% των Αμερικανών ιδιοκτητών κατοικίας θεωρούν ότι η αξία της στέγης τους θα υποχωρήσει το 2008. Ακόμη και μεταξύ εκείνων, που προβλέπουν άνοδο, όμως, οι προσδοκίες είναι πλέον περιορισμένες. Το 60% εξ αυτών θεωρούν ότι οι τιμές κατοικιών θα ενισχυθούν κατά 2,9% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 3,9% πριν από έξι μήνες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |