Monday, December 24, 2007

ΗΠΑ: Νέο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων

ΗΠΑ: Νέο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων


ΔΕΚΑΔΕΣ χρηματοοικονομικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America της JP Morgan, της Merrill Lynch και του αντισταθμιστικού ταμείου Citadel Investment Group αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να προωθήσουν ένα νέο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου των εταιρειών.

Στην ομάδα περιλαμβάνεται ακόμα και η Credit Suisse η Barclay Capital της τράπεζας Barcley, η Citigroup η Deutsche Bank η eSpeed, η GETCO LLC, η PEAK6 και η Royal Bank of Scotland.

Η εν λόγω συνεργασία έχει ως στόχο την δημιουργία ανταγωνιστικών προθεσμιακών συμβολαίων χαμηλού κόστους. Ωστόσο ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφέρει ευθέως εάν το συγκεκριμένο γκρουπ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προσπαθειών να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τη χρηματιστηριακή αγορά του Σικάγο (CME). Η CME αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προθεσμιακών συμβολαίων παγκοσμίως, καθώς μετά την εξαγορά της CBOT Holdings, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο ελέγχει πάνω από το 85% των μεγαλύτερων προθεσμιακών συμβολαίων.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η σύσταση της νέας αγοράς στοχεύει στην παροχή ρευστότητας χαμηλού κόστους. Στις αρχές του επόμενου έτους η νέα αγορά συναλλαγών σχεδιάζει να αναλάβει ως πρώτο «προϊόν» τα προθεσμιακά συμβόλαια του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Πολ Σάλτσμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του λειτουργικού ταμείου της eSpeed ενδέχεται να είναι ο επικεφαλής της νέας αγοράς συναλλαγών.

Το διοικητικό συμβούλιο του γκρουπ αναμένεται να προχωρήσει σε συνδιάσκεψη στις αρχές του 2008, προκειμένου να ανακοινώσει επίσημα τη συγχώνευση και παράλληλα να οργανώσει το πρόγραμμα διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό η eSpeed θα είναι ο τεχνολογικός πάροχος για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής μορφής συναλλαγής των προθεσμιακών συμβολαίων.

Ωστόσο η JPMorgan, η Deutsche Bank και η Citadel δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε ανακοινώσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |