Tuesday, November 27, 2007

Νέες ανατροπές στη USB

Νέες ανατροπές στη USB
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/11/2007 15:05:46


• Έδωσαν τα χέρια Ασπίς - Schoeller και Path Holdings

Ανατράπηκε και πάλι το σκηνικό σε σχέση με την εξαγορά της Universal Bank. Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Aspis Holdings, Λάμπρου Χριστοφή, ότι έπαψε να ενδιαφέρει τον όμιλο η εξαγορά της USB, η Aspis προχώρησε σήμερα σε αγορά σημαντικού πακέτου της USB. Συνολικά, στα χέρια της Aspis πέρασαν 3,856,922 μετοχές με το ύψος της σημερινής αγοράς να ανέρχεται σε €19,3 εκ. ή €5 ανά μετοχή. Το ποσοστό αυτό, που ανέρχεται στο 25,49% κατείχε προηγουμένως, όπως επιβεβαίωσε στη StockWatch ο κ. Χριστοφή, το σχήμα Schoeller και Path Holdings, με τους οποίους επήλθε σχετική συμφωνία με την Aspis για να ρευστοποιήσουν μέρος της συμμετοχής τους.

Με βάση τη σημερινή κατάσταση και τη μετοχική αναδόμηση της Universal, οι εταιρείες του Ομίλου, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value, ελέγχουν πλέον το 29,54% της USB, αφού κατείχαν προηγουμένως ποσοστό 4,05% (Commercial Value: 2,59%, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ: 1,46%).

Μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 9,99% του κεφαλαίου της USB κατέχει η Universal Life, 9,6% η ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό Intership Navigation, ενώ μεγαλομέτοχος με ποσοστό 6,6% έγινε και ο ιδιώτης Παύλος Σαββίδης.

Ιστορικό

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Όμιλος Ασπίς ξεκίνησε τον αγώνα διεκδίκησης της Universal Bank με όπλο το ψηλό τίμημα που προσέφερε προς τους μετόχους (€1,56 ανά μετοχή). Στις 11 Αυγούστου, το ΔΣ της Universal Life, μεγαλομετόχου της USB, έκλεισε την πόρτα στον Όμιλο, τονίζοντας ότι η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη Universal Bank από τις δύο εταιρείες δε συνάδει με τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου Universal. Στις 3 Νοεμβρίου 2006, η πρώτη Δημόσια Πρόταση του Ομίλου Ασπίς έληξε ανεπιτυχώς. Αυτό δεν πτόησε τον Όμιλο, που επανήλθε με αυξημένο τίμημα. Στον αγώνα για τη διεκδίκηση της τράπεζας μπήκε και το σχήμα Schoeller και Path Holdings, προσφέροντας τίμημα €1,56.

Στις 4/1/2007 οι συνδεδεμένες εταιρείες του ελλαδικού ομίλου Ασπίς, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value, προσέφεραν δελεαστικότερη πρόταση εξαγοράς με το τίμημα να φθάνει το €1,90 ανά μετοχή. Μετά από σειρά προτάσεων από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Ασπίς ανέβασε το τίμημα στα €3,50.

Στις αρχές του 2007, η Universal Life μεταβίβασε πλειοψηφικό πακέτο της τράπεζας στους Schoeller – Path, έναντι τίμημα €1,56.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |