Tuesday, November 27, 2007

Η Fed και η ΕΚΤ θα στηρίξουν με διάθεση κεφαλαίων τις χρηματαγορές

Η Fed και η ΕΚΤ θα στηρίξουν με διάθεση κεφαλαίων τις χρηματαγορές

ΑΠΕ
Ο Μπεν Μπερνάνκι της Fed και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ σε παλαιότερη συνάντησή τους
Λονδίνο
Τελευταία ενημέρωση 26/11/07 22:45



Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα για άλλη μία φορά την πρόθεσή τους να διευκολύνουν τη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου με την διάθεση κεφαλαίων στις χρηματαγορές.

Η συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με τη διαθέσιμη ρευστότητα στο τέλος του έτους οδήγησε σε αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων και η Fed ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει αρκετά κεφάλαια στις χρηματαγορές μέσα στο 2008, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Από την πλευρά της, η EKT επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στις τράπεζες επιπλέον κεφάλαια στις δημοπρασίες κεφαλαίων -που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα- τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η EKT επανέλαβε μια δήλωση που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή, ότι «διαπίστωσε επανάκαμψη των εντάσεων στην αγορά του ευρώ» και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να προσθέτει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά.

Παπαδήμος: «Δύσκολη συγκυρία για την ευρωζώνη»

Η ευρωζώνη θα διέλθει μία «άβολη» χρονική περίοδο, η οποία όμως θα είναι «προσωρινή» και θα συνδυάζεται με υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

«Η διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε μία φάση επανεκτίμησης των κινδύνων που μπορεί να παρουσιάσει για τις διεθνείς χρηματαγορές, μπορεί να αποβεί μακροτέρα του προβλεπομένου προγενέστερα, αλλά και να έχει μιάν ευρύτερη επίπτωση στις διεθνείς χρηματαγορές και στην οικονομία» στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η σταθερότητα τιμών μεσοπρόθεσμα αποτελεί, ας είναι σαφές, τον πρωταρχικό στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει με έγκαιρα «ώστε να μην υπάρξουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις».

IN.GR

No comments:

Share |