Wednesday, November 28, 2007

Πρωτοφανής αύξηση χορηγήσεων

Πρωτοφανής αύξηση χορηγήσεων


Τρεισήμισι μήνες μετά την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης για αγορά ακινήτων στο 60%, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης όχι μόνο δεν κόπασε αλλά επιταχύνεται για τρίτο συνεχές μήνα. Σύμφωνα με την τελευταία νομισματική επισκόπηση της ΚΤ για τον Οκτώβριο του 2007, ο ρυθμός των δανείων έτρεξε με 33,3% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Αναλυτικά, μόλις σε ένα χρόνο έφυγαν από τα ταμεία των τραπεζών £3,71 δισ. με το συνολικό ύψος των χορηγήσεων το φετινό Οκτώβριο να φθάνει τα £14,85 δισ.

Η αύξηση των χορηγήσεων είναι περισσότερο εμφανείς στους τομείς όπου θα έπρεπε να περιοριστεί: Στα στεγαστικά και στις κατασκευές. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της νομισματικής αρχής, τα προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι στεγαστικές πιστώσεις, αυξήθηκαν κατά 40,1% φθάνοντας τα £7,86 δισ. έναντι £5,61 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σχετικά με τα δάνεια για σκοπούς κατασκευών και κτιρίων έτρεξαν με ρυθμό 40,7%, φθάνοντας τον Οκτώβριο του 2007 τα £2,87 δισ.

Λόγω της ένταξης στην ΟΝΕ, τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η ΚΤ για να κάμψει την ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση – και τον αυξανόμενο πληθωρισμό – είναι περιορισμένα. «Για να μειωθεί η πιστωτική επέκταση θα έπρεπε να αυξηθούν τα επιτόκια. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει καθώς επίκειται η ένταξη στην ΟΝΕ και κατ’ επέκταση η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Δεν βλέπω άλλο μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η ΚΤ», ανέφερε στη StockWatch, ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης.

Ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, φαίνεται να συμφωνεί: Είχε επισημάνει, πριν λίγους μήνες, ότι εάν η Κύπρος δεν εντασσόταν στην ΟΝΕ τότε θα θεωρείτο δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων. Και είχε σημειώσει, πρόσφατα, ότι δεν προτίθενται να ληφθούν άλλα μέτρα για αναχαίτιση της πιστωτικής επέκτασης, επιχειρώντας να θέσει τέρμα στη φιλολογία που αναπτύχθηκε σε τραπεζικούς κύκλους για την πιθανότητα κάμψης των πιστώσεων μέσω πιο εξειδικευμένων μέτρων.

Η απόφαση της 12ης Ιουλίου για μείωση του ορίου χρηματοδότησης για αγορά δεύτερου ακινήτου δεν αφορούσε τα έργα που βρίσκονταν υπό εξέλιξη, αλλά μόνο τα νέα έργα. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο διοικητής της ΚΤ εκτιμά ότι θα περάσουν κάποιοι μήνες για να αποδώσουν καρπούς αυτά τα μέτρα.

Εντούτοις, στην αγορά υπάρχει ευρέως η εντύπωση ότι τα μέτρα αυτά είναι εν γένει αναποτελεσματικά. Χθεσινό δημοσίευμα της Financial Times γράφει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της απουσίας κεντροποιημένου συστήματος πιστωτικού ελέγχου, οι αγοραστές ακινήτων έχουν καταφέρει να υπερπηδήσουν τους περιορισμούς της ΚΤ λαμβάνοντας δάνεια από διαφορετικές τράπεζες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |