Saturday, November 14, 2015

Κύπρος: Διπλή αναβάθμιση από Moody’s

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου του κυπριακού μακροπρόθεσμου ομολόγου κατά δύο βαθμίδες, από B3 σε B1 προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody’s, σημειώνοντας την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις. 

Ο ορίζοντας της διαβάθμισης της Κύπρου είναι σταθερός.


Το βραχυπρόθεσμο χρέος επιβεβαιώθηκε στην κατηγορία Non-prime. 

Ο οίκος σημειώνει σε ανακοίνωση του την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου και την προσδοκία συνεχόμενης ανάκαμψης που δεν στηρίζεται μόνο σε εξαγωγές αλλά σε διάφορους. Αναφέρει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε εξωτερικά σοκ όπως αυτά από την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ο οίκος αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2015 και 1,4% το 2016. 

Επίσης ο οίκος σημειώνει τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών και εκτιμά ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το μνημόνιο και τις εκλογές του 2016. Υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 το χρέος θα μειωθεί σε επίπεδα κοντά στο 80% και ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα επιτευχθεί με σημαντικά ρευστοτικά αποθέματα. 

Ο οίκος αφήνει σταθερό τον ορίζοντα της αξιολόγησης σημειώνοντας ότι παρά τα θετικά στοιχεία υπάρχουν ακόμη μια εύθραυστη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, λόγω των NPLs και τη πιθανότητα μεταφοράς τραπεζικών ζημιών στον κρατικό ισολογισμό.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=240588

No comments:

Share |