Thursday, November 26, 2015

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για άρση του απορρήτου στην ηλεκτρονική επικοινωνία για αδικήματα σε βάρος της οικονομίας

Άλλο ένα όπλο στα χέρια των διωκτικών αρχών , έδωσε η Ολομέλεια με την ψήφιση του νομοσχεδίου για άρση του απορρήτου στην καταγεγραμμένης ηλεκτρονική επικοινωνία, από τις διωκτικές αρχές. 

Με το νέο νόμο καθίσταται δυνατή η συλλογική αποδεκτού από το δικαστήριο μαρτυρικού υλικού για τα αδικήματα σε βάρος της κυπριακής οικονομίας.


Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν 28 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ,τους Οικολόγους, τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα και τον βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών. 

Το καταψήφισαν 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, από την ΕΔΕΚ,οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, Μάριος Καρογιάν και ο Άγγελος Βότσης,o βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. 

Με το νομοσχέδιο , ενισχύεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι ανακριτικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν μετά την εξασφάλιση διατάγματος, γραπτή ηλεκτρονική επικοινωνία στο διαδίκτυο όπως είναι μηνύματα στο viber, email, skype και whatsapp για σειρά αδικημάτων. 

Ο γενικός εισαγγελέας θα μπορεί να καταχωρήσει στο επαρχιακό δικαστήριο μονομερή αίτηση με την οποία να ζητείται η έκδοση δικαστικού εντάλματος με το οποίο θα εξουσιοδοτείται ή θα εγκρίνεται η πρόσβαση, η επιθεώρηση και η λήψη καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας από οποιοδήποτε από τα πιο πάνω πρόσωπα. 

Το δικαστήριο θα μπορεί να εκδώσει σχετικό διάταγμα ως η αίτηση ή υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θεωρήσει σωστό ο δικαστής να επιβάλει. 

Τα διατάγματα παρακολούθησης θα υπογράφονται από τους εισαγγελείς της Δημοκρατίας και τα στοιχεία που θα αντλούνται, θα είναι χωρίς περιορισμό για το παρελθόν. 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν και οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ , με τις οποίες το διάταγμα άρσης του απορρήτου θα πρέπει να έχει χρονική προθεσμία 30 ημερών. 

Σε περίπτωση που οι αρχές δεν θα ολοκληρώνουν το έργο, τότε θα δίνονται άλλες δύο παρατάσεις στο διάταγμα μέχρι 90 ημέρες. 

Tρεις μήνες μετά την εκτέλεση του διατάγματος το θιγόμενο πρόσωπο θα ενημερώνεται ότι οι αρχές προχώρησαν στην άρση του απορρήτου. 

Θιγόμενα πρόσωπα , δεν θα είναι μόνο οι ύποπτοι, οι εγκληματίες και οι όσοι θα παρακολουθούνται, αλλά θα είναι και όλοι όσοι επηρεάζεται η ιδιωτική τους επικοινωνία . 

Το διάταγμα που θα εκδίδεται θα καθορίζει ονομαστικά το πρόσωπο που θα εκτελέσει το διάταγμα, για να λογοδοτεί για πιθανή παραβίαση όρων του διατάγματος. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=241658

No comments:

Share |