Monday, August 3, 2015

XAA: Κραχ στην Αθήνα

Με βαριές απώλειες άνοιξε το χρηματιστήριο αξιών Αθηνών στην πρώτη του συνεδρία μετά από τη διακοπή της λειτουργίας του για πάνω από ένα μήνα. 

Το ΧΑ είχε κλείσει στις 29 Ιουνίου μετά την εφαρμογή τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο μέτρων που πρότειναν οι...
διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν στις 20 Ιουλίου. 

Αυτήν την ώρα, ο ΓΔ τιμών υποχωρεί στις 615,17 μονάδες με πτώση 22,86% και ο FTSE βρίσκεται 187,43 μονάδες και στο -22,30%. 

Βαριές απώλειες δέχεται ο τραπεζικός κλάδος που στο σύνολο του χάνει 29,92%. Οι τραπεζικές μετοχές είναι κλειδωμένες στο limit down -30%. Η Alpha σημειώνει απώλειες 29,81%, η Eurobank 29,86%, η Πειραιώς 30% και η Εθνική 30%. 

Όσον αφορά στην απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομόλογου βρίσκεται στο 11,8% όσο ήταν και την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του τετραετούς ομόλογου βρίσκεται στο 17%. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα λειτουργήσει από σήμερα με περιορισμούς στις κινήσεις των ελλήνων επενδυτών, λόγω της ύπαρξης ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, με στόχο να μην υπάρχει εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. 

H υπουργική απόφαση αναφέρεται στη δημιουργία «νέων κεφαλαίων» από τους έλληνες επενδυτές που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προέρχονται, κυρίως, από έμβασμα εξωτερικού, από το προϊόν πώλησης μετοχών, από επιστροφή ασφαλειών (margin) και από τα υφιστάμενα ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στις χρηματιστηριακές εταιρείες. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1876, έχει κλείσει αρκετές άλλες φορές στην ιστορία του οι οποίες ξεπερνούν τις 12. Μια από τις φορές που παρέμεινε κλειστό το ΧΑ ήταν και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. 

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι συναλλαγές ξεκίνησαν με επιφυλακτικότητα στον απόηχο των νέων στοιχείων για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,11%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται σταθεροποιητικά και ο αγγλικός FTSE 100 σημειώνει οριακές απώλειες 0,10%. 

Το ευρώ βρίσκεται στα $1.0977 από $1.0985 την Παρασκευή. 

Στο ΧΑΚ, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 76,30 μονάδες με απώλειες 0,37% και ο FTSE στις 43,93 μονάδες και στο -0,41%. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=231965

No comments:

Share |