Tuesday, August 25, 2015

Τράπεζα Κύπρου: Μειώνεται η ρευστοτική στήριξη μέσω ELA

Νέα μείωση παρουσίασε τον Ιούλιο η ρευστοτική εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), ανεβάζοντας την πτώση από τις αρχές του έτους στα €1,8 δισ. 

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, η ρευστοτική στήριξη του συστήματος από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε στα €6,36 δισ. από €6,66 δισ. τον Ιούνιο...
 

Τον Ιούλιο του 2015 η έκτακτη ρευστότητα (ELA), που φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο η Τράπεζα Κύπρου, μειώθηκε στα €5,6 δισ. από €5,9 δισ. τον προηγούμενο μήνα. 

Από το τέλος του 2014, η μείωση του ELA της BOCY φθάνει το €1,8 δισ. 

Η ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που χρησιμοποιούν και οι υπόλοιπες τράπεζες μειώθηκε τον Ιούλιο στα €756 εκ. από €762 εκ. τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, ο ELA αναμένεται να μειωθεί στα €3 δισ. μέχρι το 2017. 

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα άρχισε να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα τον Σεπτέμβριο του 2011. 

Τον Μάρτιο του 2013 η έκτακτη ρευστότητα στο σύστημα είχε φθάσει τα €11,4 δισ. Ο ισολογισμός της Τρ. Κύπρου επιβαρύνθηκε με έκτακτη ρευστότητα €9 δισ. μέσω της διαδικασίας απορρόφησης της Λαϊκής Τράπεζας. 

Η έκτακτη ρευστότητα θεωρείται βραχυπρόθεσμος δανεισμός και η ανανέωση του συνεπάγεται τακτικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=233651

No comments:

Share |