Thursday, May 7, 2015

H βουλή κατάργησε την Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα για τα καταστήματα

Με τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των κομμάτων η ολομέλεια της βουλής κατάργησε την Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα κυρίως για τα πολυκαταστήματα και τις υπεραγορές, που βρίσκονται εκτός των περιοχών που εξαιρούνται με βάση τη νέα νομοθεσία. 

Υπέρ της πρότασης νόμου ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ τάχθηκαν 31 βουλευτές των τριών κομμάτων ΕΔΕΚ, ο βουλευτές των οικολόγων, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας...
Κουλίας. 

Την πρόταση την καταψήφισαν οι 15 βουλευτές του ΔΗΣΥ ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου και Αντώνης Αντωνίου. 

Προηγουμένως εγκρίθηκε με τροπολογίες το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Υπέρ του νομοσχέδιου για τους εργαζόμενους τάχθηκαν 32 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, της Συμμαχίας Πολιτών και ο Ζαχαρίας Κουλίας, αποχή τήρησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους ενώ το καταψήφισαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου. 

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν και οι κανονισμοί της κυβέρνησης για συνέχιση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αφού έτυχαν την στήριξης μόνο των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου. 

Ποιες ώρες θα λειτουργούν τα καταστήματα 

Από την αργία της Κυριακής εξαιρούνται τα καταστήματα στις περιοχές Αγίας Νάπας, Πρωταρά, Πόλης Χρυσοχούς και Λατσιού. 

Ψηφίστηκαν τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες εξαιρείται και η εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας και ο κόλπος των Κοραλίων στην Πέγεια από την αργία της Κυριακής. 

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά την Κυριακή, ενώ Τετάρτη και Σάββατο θα λειτουργούν μέχρι τις 8:00 μμ τη χειμερινή περίοδο και μέχρι τις 9:00 μμ τη θερινή περίοδο. 

Τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών (souvenir shop) και τα καταστήματα πώλησης ειδών κυπριακής χειροτεχνίας, κυπριακής λαϊκής παράδοσης και κυπριακών εδεσμάτων εντάσσονται στα ειδικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν ολόχρονα από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, από τις 5:00 πμ μέχρι τις 10:00 μμ. 

Ανοικτά θα παραμένουν και τα καταστήματα με σουβενίρ, τα χρυσοχοεία και τα μίνι μάρκετ με έκταση 150τμ. 

Κατά τη θερινή περίοδο όλα τα γενικά καταστήματα που βρίσκονται στο δήμο Αγίας Νάπας, στην περιοχή Πρωταρά, στο δήμο Πόλης Χρυσοχούς και στην κοινότητα Νέου Χωριού (Λατσί) θα παραμένουν ανοικτά και την Κυριακή. 

Η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ διαμορφώθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ως εξής: 

Περιλήφθηκε προοίμιο στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι που γίνεται η διαφοροποίηση στη λειτουργία της Κυριακής κατά τη θερινή περίοδο στις περιοχές Αγίας Νάπας, Πρωταρά, Πόλης Χρυσοχούς και Νέου Χωριού σε μια προσπάθεια να αρθούν όποια νομικά εμπόδια προκύψουν. 

Κατά τη χειμερινή περίοδο (1/11 – 31/3) τα γενικά καταστήματα θα λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο από τις 5 πμ μέχρι τις 8 μμ ενώ την Κυριακή θα παραμένουν κλειστά. 

Κατά τη θερινή περίοδο (1/4 – 31/10) τα γενικά καταστήματα θα λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο από τις 5 πμ μέχρι τις 9 μμ ενώ την Κυριακή θα παραμένουν κλειστά. 

Εξαίρεση αποτελούν τα γενικά καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές Αγίας Νάπας, Πρωταρά, Πόλης Χρυσοχούς και Νέου Χωριού, τα οποία κατά τη θερινή περίοδο θα ακολουθούν το εξής ωράριο λειτουργίας: 

Δευτέρα μέχρι και Σάββατο από τις 5 πμ μέχρι τις 11 μμ και Κυριακή από 7:30 πμ μέχρι τις 11 μμ. 

Προστέθηκαν επίσης τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών (souvenir shop), τα καταστήματα λαϊκής παράδοσης και κυπριακών εδεσμάτων στην κατηγορία των ειδικών καταστημάτων με ωράριο λειτουργίας Δευτέρα μέχρι και Κυριακή από τις 5 πμ μέχρι τις 10 μμ σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. 

Επίσης τα ειδικά καταστήματα των χρυσοχοείων – αργυροχοείων και των παντοπωλείων (minimarket) μέχρι 150τμ με ωράριο λειτουργίας Δευτέρα μέχρι και Κυριακή από τις 5 πμ μέχρι τις 10 μμ σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. 

Η πρόταση νόμου θα τεθεί σε ισχύ από τις 15/5/2015. 

Ενισχυμένο νομοσχέδιο προστασίας εργαζομένων 

Επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης το οποίο ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα, έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν προτάσεις που στοχεύουν στην καλύτερη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όπως η αύξηση των ποινών για τους καταστηματάρχες που παραβιάζουν το σχετικό νόμο και η προσθήκη της Κυριακής του Πάσχα, ως επίσημης αργίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τα καταστήματα χωρίς τη διαγραφή της 2ας Ιανουαρίου όπως προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης. 

Οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για εργασιακά ζητήματα προβλέπουν την κατοχύρωση δύο εικοσιτετράωρων περιόδων ανάπαυσης την εβδομάδα, εκ των οποίων δύο ελεύθερες Κυριακές το μήνα, για τους εργαζόμενους στα γενικά καταστήματα που λειτουργούν όλες τις μέρες της εβδομάδας, με εξαίρεση τους υπαλλήλους που εργάζονται μέχρι και 4 μέρες την εβδομάδα. 

Σε περίπτωση που εργαστούν τις Κυριακές που αποτελούν την εβδομαδιαία τους ανάπαυση, θα αποζημιώνονται 1:2. 

Εγκρίθηκε και τροπολογία σύμφωνα με την οποία δεν εξαιρούνται της ανάπαυσης δύο Κυριακές το μήνα αυτοί που εργάζονται μέχρι και τέσσερις μέρες την εβδομάδα. 

Επίσης κατοχυρώνονται τρία ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στα γενικά καταστήματα που δεν λειτουργούν Κυριακή (έξι μέρες την εβδομάδα), καθώς και το δικαίωμα των εργαζομένων αυτών για δύο ελεύθερα απογεύματα Σαββάτου το μήνα. 

Παράλληλα εγκρίθηκε τροπολογία ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα μίας εικοσιτετράωρης περιόδου ανάπαυσης και ενός πρωινού ή απογεύματος την εβδομάδα και επιπλέον, δύο από τις εικοσιτετράωρες περιόδους ανάπαυσης του μήνα να είναι υποχρεωτικά Σάββατο. 

Δεν διαγράφεται όπως προνοούσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η 2α Ιανουαρίου από επίσημη αργία των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και στις αργίες των εργαζομένων και καταστημάτων προστέθηκε η Κυριακή του Πάσχα. 

Περιλήφθηκαν πρόνοιες με την οποία αυξάνονται οι χρηματικές ποινές για τους καταστηματάρχες, οι οποίες αφορούν στο αδίκημα για μη ανάρτηση πινάκων με το ημερήσιο και το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των εργαζομένων, από €170 σε €300 και από €340 σε €600. 

Στα αδικήματα που υπόκεινται στις πιο χρηματικές ποινές προστέθηκε η ανάρτηση ψευδών στοιχείων/εγγράφων οι οποίες ρυθμίζονται εξώδικα. 

Ταυτόχρονα διαγράφεται η εισήγηση της κυβέρνησης για συμπερίληψη του κρεοπωλείου στα ειδικά καταστήματα. 

Αυξάνεται η χρηματική ποινή για τους καταστηματάρχες που παραβιάζουν το νόμο από 10,000 λίρες σε €30,000. 

Αυξάνεται η χρηματική για τους καταστηματάρχες που αρνούνται να απαντήσουν ή παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τον Επιθεωρητή, από 2,000 λίρες σε €5,000. 

Ποια καταστήματα θα λειτουργούν τις Κυριακές 

Σε ολόκληρη την Κύπρο θα λειτουργούν και Κυριακή τα ειδικά καταστήματα λιανικού εμπορίου όπως είναι τα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κινηματογράφοι και καταστήματα ενοικίασης ταινιών, περίπτερα ή καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, καταστήματα ενοικίασης οχημάτων, καταστήματα εντός των ξενοδοχείων, των αεροδρομίων και των λιμανιών, καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών και καπνικών προϊόντων. 

Ανοικτά θα είναι τις Κυριακές και τα ανθοπωλεία, φυτώρια, καταστήματα επιδιόρθωσης ελαστικών, ψαραγορές, πρακτορεία στοιχημάτων, καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών (souvenir shop), καταστήματα πώλησης ειδών κυπριακής χειροτεχνίας, κυπριακής λαϊκής παράδοσης και κυπριακών εδεσμάτων. 

Σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου εκτός των δήμων και των κοινοτήτων που συνορεύουν με δήμους θα συνεχίσει να υφίσταται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Επιπλέον, ανοικτά παραμένουν σε ολόκληρη την Κύπρο τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ και οι ταβέρνες. 

Απογοήτευση από σύνδεσμο λιανικού εμπορίου 

Ο παγκύπριος σύνδεσμος λιανικού εμπορίου με ανακοίνωση του εκφράζει βαθιά απογοήτευση σχετικά με την απόφαση που πάρθηκε σήμερα από την βουλή των αντιπροσώπων για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. 

Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι η απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων είναι απόλυτα σεβαστή και σημειώνει ότι «αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν θα προβούμε σε οποιεσδήποτε βεβιασμένες ενέργειες που να θυματοποιούν εργαζόμενους». 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=224012

No comments:

Share |