Saturday, April 18, 2015

Kύπρος: H Bουλή ενέκρινε τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα

Τέλος στο θρίλερ με τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, έδωσε νωρίς το απόγευμα η πλειοψηφία της βουλής η οποία ενέκρινε τα πέντε νομoθετήματα και τους κανονισμούς για τη ρύθμιση του επαγγέλματος συμβούλου αφερεγγυότητας. 

Μετά από πέντε διαδοχικές αναστολές του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, με τη σημερινή ψήφιση των νομοσχέδιων για την αφερεγγυότητα,..
ικανοποιείται και το προαπαιτούμενο των διεθνών πιστωτών, γεγονός που θα σημάνει και την επανέναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα.

Βασικός παίκτης η ΕΔΕΚ 

Η ΕΔΕΚ , κατέστη τελικά ο βασικός « παίχτης» του πλαισίου κάνοντας την ανατροπή της μέχρι χθες διαφαινόμενης ισοψηφίας στην Ολομέλεια. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων καθώς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ υιοθέτησαν τις «κόκκινες γραμμές» που επιτακτικά έθετε. 

Οι δεκάδες τροπολογίες που ετοίμασαν τα κόμματα απορρίφθηκαν και ψηφίστηκαν μόνο οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Συγκεκριμένα, με 33 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και με 23 ψήφους εναντίον από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής και διάταγμα απαλλαγής οφειλών ύψους μέχρι €25χιλ. 

Με το ίδιο αποτέλεσμα ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο που αποβλέπει στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη διάσωση και αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας, με σκοπό τη διατήρηση βιώσιμων επιχειρήσεων που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση της απασχόλησης .

Επίσης με τις ίδιες ψήφους ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για τις πτωχεύσεις , με το οποίο δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους πτωχεύσαντες για επαναδραστηριοποίηση τους στην οικονομία. 

Με την ψήφο των Οικολόγων πέρασε και το νομοσχέδιο για τις εκκαθαρίσεις εταιρειών . 

Το νομοσχέδιο για τη θέσπιση πλαισίου για τη ρύθμιση του επαγγέλματος των συμβούλων αφερεγγυότητας και οι κανονισμοί για τη ρύθμιση του επαγγέλματος των συμβούλων ψηφίστηκαν με 35 ψήφους υπέρ από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους , ΕΥΡΩΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών. 

Παρέμβαση προέδρου Δημοκρατίας 

Μετά το χθεσινό ναυάγιο για την επίτευξη συγκλίσεων , οι ζυμώσεις των κομμάτων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ το πρωί μετά και την παρέμβαση του προέδρου του Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο άρχισε να διαφαίνεται άκρη στο φως στο τούνελ. 

Εν μέσω της συνεδρίασης του Σώματος οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ , του προέδρου του ΔΗΚΟ και του προέδρου της ΕΔΕΚ ,που κατέφθασε ειδικά για αυτό το σκοπό στη βουλή. 

Τελικά η φόρμουλα που συμφωνήθηκε και επήλθε η συμφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αφορούσε στην ψήφιση των τροπολογιών της ΕΔΕΚ σε σχέση με την κατάργηση καταχρηστικών ρητρών και την αναστολή εκποιήσεων μέχρι έξι μήνες για μη βιώσιμους δανειολήπτες. 

Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί νομοσχέδιο από την κυβέρνηση θα δίνεται παράταση. 
Επίσης ψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΚΟ η οποία τροποποίησε στην ουσία τροπολογία της ΕΔΕΚ η οποία προβλέπει αναστολή για περίοδο έξι μηνών εκποίησης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, όταν το μη - εξυπηρετούμενο δάνειο ήταν, τη στιγμή της σύναψης του ή τη στιγμή της έναρξης διαδικασίας εκποίησης, κάτω των €250 χιλ. 

Παράλληλα ψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΚΟ, που απαλλάσσει τους εγγυητές, στην περίπτωση που το δάνειο τα οποίο εγγυήθηκαν είναι κάτω των €250 χιλ και η αξία της ακίνητης περιουσίας του εγγυητή, πλην της κύριας κατοικίας του, είναι κάτω των €750 χιλ, γεγονός που διασφαλίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκποιήσεις. 

Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα στηρίξουν πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που θα καταθέσει από εβδομάδας για την αντικειμενική αξία. 

Η ΕΔΕΚ ζητά καθορισμό της αντικειμενικής αξίας βάσει της εκτίμησης κτηματολογίου ενώ ως αγοραία αξία του υποθηκευμένου ακινήτου για σκοπούς εκποίησης ή αναδιάρθρωσης θα λαμβάνεται υπόψη η εκτίμηση που αποδέχθηκε η τράπεζα κατά τη σύναψη της συμφωνίας του δανείου. 

Στο κενό έπεσε η σημερινή προσπάθεια για να υπάρξουν και συγκλίσεις με το ΕΥΡΩΚΟ το οποίο διαφοροποίησε την τροπολογία του . 

Η αρχική τροπολογία του ΕΥΡΩΚΟ προέβλεπε,μεταξύ άλλων ότι αν η εκποίηση ακινήτου είναι κάτω από το 80% της αρχικής αξίας, τότε να απαλλάσσονται οι εγγυητές. Αν είναι πάνω από το 80% οι εγγυητές θα αναλαμβάνουν την καταβολή του υπόλοιπου ποσού, χωρίς να καταστούν αφερέγγυοι. 

Το ποσοστό του 80% που είχε προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ μειώθηκε σε 70% , ωστόσο η τροπολογία καταψηφίστηκε. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=222145

No comments:

Share |