Tuesday, April 28, 2015

Θριαμβευτική η πρώτη έξοδος της Κύπρου στις αγορές με επιτόκιο 3.875% και άντληση 1 δισ.

Την έκδοση νέου ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία με πιστοληπτική αξιολόγηση B3/B+/B-/BL (stable/positive/positive/stable) από τους Οίκους Moody's/S&P/Fitch/DBRS ενός 1 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης την 6η Μαΐου 2022 ανακοινώνει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών...


Λήφθηκαν σχεδόν διπλάσιες αιτήσεις από τις οποίες €1 δισ. έγιναν αποδεκτές. 

Το ονομαστικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3.875% με τιμή πώλησης 99.250, δηλαδή με περιθώριο +367 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς ‘mid-swap’ και +404.2 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως 2022 (2% Jan-2022 DBR).  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΔΔΧ, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4%, ενώ ημερομηνία έκδοσης καθορίστηκε η 6η Μαΐου 2015. 

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι τράπεζες BARCLAYS, HSBC, MORGAN STANLEY και SG CIB ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.ISIN XS1227247191. 

Επιβεβαιώνεται η αποκατάσταση εμπιστοσύνης 

O υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έκδοσης χρέους, τόνισε ότι αποτελεί μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 

«Είναι μία εξέλιξη που δείχνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πως οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την κυπριακή οικονομία είναι θετικές», σημείωσε. 

Πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με άλλες εξελίξεις της τελευταίας περιόδου όπως ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων και η υπερψήφιση κάποιων νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν στη βουλή δημιουργούν τις προοπτικές μίας νέας ώθησης της κυπριακής οικονομίας για έξοδο από την ύφεση. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα απαλλαγούμε από την τρόικα με συγκεκριμένες κινήσεις και όχι με βερμπαλισμούς, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις που μέχρι σήμερα είναι αναγκαίες. 

Ταυτόχρονα είναι η μόνη οδός που υλοποιείται μέσα από τις πολιτικές μεταρρύθμισης και εξυγίανσης οικονομίας που θα οδηγήσει και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. 

Ερωτηθείς πως και που θα διοχετευτεί η άντληση του €1 δισ. ο υπουργός οικονομικών ανέφερε πως βασικός σκοπός είναι η εξόφληση ακριβότερου δανεισμού ο οποίος αντλήθηκε από την εσωτερική αγορά. 

«Συνεπώς θα υπάρξει μία άμεση εξοικονόμηση για το κράτος στη μορφή λιγότερων τόκων που πρέπει να πληρώσουμε ενώ ταυτόχρονα η εξόφληση εσωτερικού δανεισμού με νέο εξωτερικό δανεισμό αποτελεί και μία άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», παρατήρησε. 

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την επίσημη χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερες, διότι, όπως εξήγησε, οι κυπριακές τράπεζες δεν χρειάστηκαν και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κρατική στήριξη καθώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν καταφέρει να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια. 

Επίσης τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν περιοριστεί κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φορτώσουμε πρόσθετο βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου υπό τη μορφή αυξημένου χρέους το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αναγκαίο.

Source:
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=205316
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=223115

No comments:

Share |