Friday, March 6, 2015

EKT: Στις 9 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αξίας €1,1 τρισ.

Άρχισαν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, από την απόφαση για επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνεντευξης Τύπου στη Λευκωσία σε σχέση με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ. 

Όπως ανακοίνωσε, την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 αναμένεται να ξεκινήσει ο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά...

τίτλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ευρώ ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.

Οι μηνιαίες αγορές τίτλων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είπε, θα ανέρχονται συνολικά σε €60 δισ. 

Προβλέπεται ότι θα διενεργούνται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 κι αυτό μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να συνάδει με την επιδίωξη μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. 

Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων. 

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι άρχισαν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. 

Σημείωσε ότι οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βελτιωθεί 
σημαντικά. Επιπλέον, η νομισματική και πιστωτική δυναμική έχουν ενδυναμωθεί. 

Επίσης, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα στηρίξει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των εταιρειών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα €100 δισ. μέχρι σήμερα, ποσό που που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. . 

Παρατήρησε πως το τελευταίο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι η ΕΚΤ δεν υποστηρίζει την Ελλάδα. 

Όσον αφορά στην αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα. 

Θα χαιρετίζαμε μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στη συνέχεια ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται. Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί». 

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό οφείλεται στην χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, το 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Για το 2017, αναμένεται να ανέλθει στο 1,8%. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα επιβλέπει προσεκτικά τους κινδύνους για την εξέλιξη των τιμών, δίνοντας έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις συναλλαγματικές μεταβολές και τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας. 

Τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι κάλυψαν δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου είχε διευκρινίσει ότι ερωτήματα που θα αφορούσαν την Κύπρο, θα τα απαντούσε η διοικητής της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=218384

No comments:

Share |