Tuesday, February 24, 2015

Ελλάδα: Εγκρίθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Εγκρίθηκε από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης όπως επίσης και η λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. 

Την είδηση επιβεβαίωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκε άμεση κρίση και ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για έγκριση της παράτασης από τα εθνικά κοινοβούλια...


«Όλες οι χώρες - μέλη συμφώνησαν ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επίτροπος. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «είναι επαρκές» για να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ελληνική επιστολή δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρες διασφαλίσεις ότι η Αθήνα σχεδιάζει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις - «κλειδιά». 

Με δήλωσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για να πάει 
η παράταση για την Ελλάδα στα εθνικά κοινοβούλια. 

Σημείωσε ότι «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». 

Η ανακοίνωση του Eurogroup 

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει: 

«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα για την πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα συμφωνία στήριξης, που θα διευκρινιστεί περαιτέρω και συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί παρείχαν την αρχική τους άποψη πως θεωρούν τη λίστα ως επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης. 

Συμφωνήσαμε συνεπώς να προχωρήσουμε με τις εθνικές διαδικασίες ούτως ώστε να φτάσουμε στην τελική απόφαση για παράταση έως και τεσσάρων μηνών της τρέχουσας συμφωνίας Master Financial Assistance Facility Agreement. 

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για μια ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». 

Οι τέσσερις άξονες των μεταρρυθμίσεων 

Σύμφωνα με την επιστολή την οποία απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στους τέσσερις άξονες των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη με έλεγχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με διασφάλιση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αλλά και μεγάλη έμφαση στην φοροδιαφυγή, η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ενοποίηση ταμείων και η κατάργηση τελών υπέρ τρίτων περιλαμβάνονται. 

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για κατάθεση πλήρους καταλόγου στο τέλος Απριλίου αλλά και τη δέσμευση να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης. 

Μεταξύ άλλων στην επιστολή γίνεται λόγος για: 

• Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές. Δίδεται έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στον «εξορθολογισμό» της πολιτικής ΦΠΑ και των συντελεστών ώστε να μεγιστοποιούν τα έσοδα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη. Γίνεται σαφής αναφορά σε περιορισμό εξαιρέσεων και παράλογων μειώσεων. Γίνεται επίσης λόγος για κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση όπου χρειάζεται από κοινωνικές παροχές. 

• Ενοποίηση και εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη κινήτρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ειδικά σε τραπεζικό σύστημα και σε δημόσιο τομέα. Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και σταδιακή κατάργηση των τελών υπερ τρίτων. 

• Τράπεζες. Προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν. 

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Ελλάδα δεσμεύεται ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θα λύσουν τα ζητήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης. 

• Ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμεύονται να μην οπισθοχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τους διαγωνισμούς σε εξέλιξη ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο με τη διασφάλιση της παροχής βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους πολιτικής και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ. Σε όσες ιδιωτικοποιήσει δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, θα αναθεώρηση με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Κάθε νέα περίπτωση θα εξετάζεται. Ενοοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. 

Παροχές που δεν προκαλούν ελλείμματα 

Σε δημοσίευμά του το Reuters το οποίο επικαλείτο την επιστολή, η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει πως η όποια κρατική δαπάνη για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό της. 

Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την φορολογική τακτική της, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να αναθεωρήσει και να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες. 

Επίσης, δεσμεύεται για τη μεταρρύθμιση των μισθών του δημοσίου τομέα χωρίς να μειωθεί το τρέχον επίπεδο μισθών και να διασφαλίσει ότι οι μισθολογικές δαπάνες δεν αυξάνονται. 

Τονίζεται δε ότι το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς. 

Ακόμη, η ελληνική λίστα αναφέρει πως η Αθήνα θα υιοθετήσει σταδιακά μια νέα προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών, που περιλαμβάνει και την φιλοδοξία να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με την πάροδο του χρόνου. 

Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα δεσμεύεται να διαθέτει τράπεζες που διοικούνται με βάση τις θεμιτές τραπεζικές αρχές, ενώ επιβεβαιώνει το σχέδιο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ότι η μάχη της για την ανακούφιση των περισσότερο πληγέντων, δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=217479

No comments:

Share |