Saturday, December 6, 2014

Διπλασιάζεται η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων εκτός Κύπρου

Νέα διατάγματα για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών. 

Όλα τα υφιστάμενα όρια στους περιορισμούς στις μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας διπλασιάζονται. 

Σε ότι αφορά το 32ο διάταγμα για τις τοπικές τράπεζες υπάρχουν οι ακόλουθες αλλαγές: 

1. Αύξηση του ποσού πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων από €1.000.00 σε €2.000.000 σε σχέση με συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στο πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής...


Για ποσό πέραν των €2.000.000 απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής. 

2. Αύξηση του ποσού μεταφοράς χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας από €5.000 που ήταν μέχρι σήμερα, σε €10.000 μηνιαίως ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή και ίδρυμα πληρωμών, ανεξαρτήτως σκοπού. 

3. Αύξηση του ποσού μεταφοράς χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, από €3.000 σε €6.000 ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι στο εξωτερικό. 

Στο 25ο διάταγμα για τις διεθνείς τράπεζες δεν υπάρχει καμία αλλαγή. 

Σημαντική πρόοδος 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών, αναφέρει ότι το 2014 η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας γενικότερα. Οι στόχοι που είχαν τεθεί σε ότι αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και το έλλειμμα του δημόσιου τομέα έχουν επιτευχθεί με σημαντικό περιθώριο. 

Ταυτόχρονα υπήρξε σημαντική βελτίωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς η αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει προχωρήσει με ικανοποιητικό τρόπο. 

«Με τέτοια απτά αποτελέσματα σε σχέση με την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση προχωράει από σήμερα στην επόμενη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των εναπομεινάντων περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, με γνώμονα τη διασφάλιση της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η χαλάρωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και με συνετό τρόπο και θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα», αναφέρεται. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=211818

No comments:

Share |