Tuesday, September 9, 2014

Κύπρος: Δεν εκταμιεύεται η δόση

Κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ατζέντας του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή η αξιολόγηση του κυπριακού οικονομικού προγράμματος, με αποτέλεσμα η επόμενη δόση των €436 εκατ. να μην εκταμιεύεται και να πηγαίνει για αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι πιστωτές αξιολογούν ότι δεν τηρούνται από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας τα...
προαπαιτούμενα για την έκτη δόση, με αποτέλεσμα το Eurogroup να μην μπορεί να αποφασίσει. 

Από την άλλη, υπάρχει προβληματισμός όχι μόνο για το περιεχόμενο των νόμων που ψηφίστηκαν αλλά και για τον τρόπο που η Βουλή επέλεξε να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Όπως ανέφερε στέλεχος της Τρόικας από την ευρωπαϊκή συνιστώσα του προγράμματος, «το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει επί του κυπριακού προγράμματος εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που προαπαιτούνται». Ανάλογη είναι και η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εκφράζει δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις. Πηγές από το Ταμείο ανέφεραν ότι «τα παιχνίδια με τους θεσμούς είναι χρονοβόρα και επικίνδυνα», και τόνισαν ότι το συμφέρον της Κύπρου είναι να κινείται γρήγορα και να τελειώνει με το μνημόνιο, όχι να χρονοτριβεί. 

Οι πιστωτές της Κύπρου θεωρούν ότι η «σολομώντεια» λύση της αναπομπής ή της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο των έξι προτάσεων νόμου που ψήφισαν τα κόμματα, εκ των πραγμάτων αφήνει σε εκκρεμότητα μια σημαντική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επομένως δεν μπορεί να κατατεθεί στο Eurogroup εισήγηση για εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €350 εκατ. (συν €86 εκατ. από το ΔΝΤ). Πέρα από αυτό υπάρχει ανησυχία από την πλευρά των πιστωτών ότι η στάση της Βουλής δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο που κινδυνεύει να επιβραβευθεί σε περίπτωση εκταμίευσης της δόσης. 

Η Τρόικα φοβάται ότι το σκηνικό με τις εκποιήσεις ακινήτων θα επαναλαμβάνεται και σε άλλα κρίσιμα νομοθετήματα που πρέπει να ψηφιστούν λόγω μνημονίου. Η Κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για τις εξελίξεις. Κρατάει μεν χαμηλούς τόνους, αλλά έχει ανησυχίες για τις εξελίξεις στο ενδεχόμενο που η Τρόικα κρατήσει σκληρή στάση κατά την αξιολόγηση της Κύπρου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα είναι θετική, η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευτεί  και η εικόνα της συνέπειας που κατάφερε να δημιουργήσει η Κύπρος στην εφαρμογή του προγράμματος θα τεθεί σε αμφιβολία. 

Για τη θέση της Τρόικας ενημερώθηκε ήδη η Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αυξήσει τις ανησυχίες και τον πονοκέφαλο, ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών. Χθες, συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε να υπογραφούν από τον Πρόεδρο τα κυβερνητικά νομοσχέδια και δύο ανώδυνες προτάσεις νόμου και οι υπόλοιπες έξι με τις οποίες τα κόμματα προσπάθησαν να δημιουργήσουν δίκτυ προστασίας για τους δανειολήπτες, παραπέμπονται στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο πρόβλημα στάσης πληρωμών, αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση καθώς υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα στα κρατικά ταμεία. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η δυναμική που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες για την εφαρμογή του προγράμματος θα εξανεμιστεί και θα είναι πολύ δύσκολο η Κύπρος να αποταθεί στις διεθνείς αγορές για δανεισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να αποφασίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα αν θα αναπέμψει τα έξι νομοσχέδια και θα πρέπει να αξιολογήσει τη θέση της Τρόικας. Αναμένεται ότι θα έχει τηλεφωνικές επαφές με πρόσωπα «κλειδιά» της ΕΕ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε τόσες ασφαλιστικές δικλίδες σε σχέση με τις εκποιήσεις.

Source:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/217252/i-dosi-den-paei-giourogkroup

No comments:

Share |