Saturday, September 6, 2014

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Οι νομοθέτες σήμερα ενέκριναν σήμερα δύο διαφορετικούς νόμους για εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, μεταφέροντας στην εκτελεστική εξουσία το βάρος απόρριψης ενός εκ των δύο και «τεστάροντας» παράλληλα τις προθέσεις της τρόικας. 

Μετά από ιδιαίτερα έντονες και μακρές παρασκηνιακές ζυμώσεις, τα κόμματα ενέκριναν κατά πλειοψηφία το...
κυβερνητικό νομοσχέδιο για εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων. Το νομοσχέδιο προστατεύει την πρώτη κατοικία μέχρι τις αρχές του 2015. 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο Συναγερμός, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ αλλά και το ΑΚΕΛ (47 ψήφοι), με το οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπάθησε από το πρωί να δημιουργήσει γέφυρες συναίνεσης. 

Οι νομοθέτες υπερψήφισαν παράλληλα πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα, που περιλαμβάνει καθολική πρόνοια για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί τις επόμενες μέρες να αποφασίσει αν θα αναπέμψει τον δεύτερο νόμο, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για ψήφιση του πρώτου νόμου. 

Η τρόικα προειδοποίησε επανειλημμένα ότι εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις όπως συμφωνήθηκε με τις κυπριακές αρχές, δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του προγράμματος προσαρμογής. 

Πέραν της πρότασης νόμου των κομμάτων για τις εκποιήσεις, ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα αναπέμψει άλλες προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν σήμερα κατά πλειοψηφία, όπως της απαλλαγής εγγυητών από υποχρεώσεις δανειοληπτών μετά την εκποίηση ακινήτων. 

Μία από τις προτάσεις νόμου είναι η αυτή που ψηφίστηκε ομόφωνα για ταυτόχρονη εφαρμογή των νόμων περί εκποιήσεων με την ψήφιση πλαισίου αφερεγγυότητας το 2015 – πρόνοια που, μέχρι πριν λίγες ώρες, οι δανειστές δεν αποδέχονταν. 

Οι νομοθέτες κλήθηκαν σήμερα να ψηφίσουν αριθμό κυβερνητικών νομοσχεδίων και πολλών προτάσεων νόμου, όπως και τροπολογιών. 

Οι πιο σημαντικές τροπολογίες ήταν αυτές επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Υπερψηφίστηκε ομόφωνα μία τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για προστασία δανειοληπτών που αγόρασαν οικίες από developers και έχουν καταβάλει μέρος ή όλο το τίμημα της πώλησης. 

Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία της ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ (33 υπέρ) για επιμήκυνση του χρόνου της δημοπρασίας στις 120 μέρες από 90 μέρες. Η τροπολογία εξαλείφει επίσης το όριο του 50% της εκτιμημένης αξίας. 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επίσης το σχέδιο απόφασης του Συναγερμού με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει στη βουλή έγκαιρα τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. 

Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης νομοθεσίες κατά των καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=205817

No comments:

Share |