Monday, August 4, 2014

Πορτογαλία: Θα διοχετεύσει €4,4 δισ. στην Banco Espirito Santo

Η Πορτογαλία θα διοχετεύσει 4,4 δισ. ευρώ στην τράπεζα Banco Espirito Santo (BES), που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κρίσης, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Κάρλος Κόστα, εν μέσω φόβων για μία καταστροφική φυγή κεφαλαίων. 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της χώρας θα διαχωριστεί σε δύο οντότητες με τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία να...
απομονώνονται σε μια “κακή τράπεζα” και τα πιο υγιή να συγκεντρώνονται σε μια νέα τράπεζα που θα ονομάζεται Novo Banco. 

Ο κ. Κόστα ανέφερε ότι η Novo Banco θα ελέγχεται από το Ταμείο Εξυγίανσης που έχει εγκαθιδρυθεί από τις τράπεζες της Πορτογαλίας ως μέρος των όρων που τέθηκαν από την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) το 2012 για τη διάσωση της χώρας. 

Επεμβαίνοντας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της προβληματικής τράπεζας, η οποία κατέγραψε ζημιές της τάξης των 3,57 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση της Λισαβόνας προσπαθεί να αποφύγει την εξάπλωση του προβλήματος στην ευάλωτη οικονομία της και ευρύτερα στην ευρωζώνη. 

«Υπήρχε επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί μια λύση που θα εγγυάται την προστασία των καταθέσεων και θα διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Κόστα, επικαλούμενος τον κίνδυνο να υπάρξει στάση πληρωμών από την BES, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το χρηματοοικονομικό σύστημα της Πορτογαλίας. 

Τα περιουσιακά στοιχεία της `κακής τράπεζας`, συμπεριλαμβανομένου μέρους μιας θυγατρικής στην Αγκόλα, θα παραμείνουν υπό την ευθύνη των υφιστάμενων μετόχων για εκκαθάριση με την πιθανότητα να υποστούν μεγάλες ζημιές. 

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ότι οι μέτοχοι και κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να συνεισφέρουν σε οποιαδήποτε διάσωση προτού το κράτος να ξοδέψει λεφτά των φορολογούμενων πολιτών. 

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος Credit Agricole συμπεριλαμβάνεται στους κύριους μετόχους της BES με μερίδιο 14,6%. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες διαβεβαίωσε ότι η επέμβαση της Πορτογαλίας «είναι επαρκής για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και για να διασφαλιστεί η συνέχεια των υπηρεσιών και να αποφευχθούν δυνητικές ανεπιθύμητες συστημικές επιπτώσεις». 

«Δεν αλλάζει τίποτα για τους πελάτες (της τράπεζας)», διαβεβαίωσε ο κ. Κόστα, προσθέτοντας ότι «μπορούν να συνεχίσουν τις συνηθισμένες τους συναλλαγές χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Από τη Δευτέρα, η BES θα γίνει Novo Banco, ακόμη και αν τα υποκαταστήματα της διατηρήσουν αρχικά τα παλιά λογότυπα». 

Σε κάποιο στάδιο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής η αξία αγοράς της BES βυθίστηκε κατά ένα δισ. ευρώ μέσα σε ένα λεπτό ως αντίδραση στις ζημιές του πρώτου εξαμήνου. Πρόκειται για τις χειρότερες ζημιές που έχουν καταγραφεί ποτέ σε χώρα της ευρωζώνης. 

«Έχουμε δει πελάτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την BES εδώ και καιρό τώρα. Δεν υπάρχει λογική, αλλά δεν μπορείς να εκλογικεύσεις τον πανικό», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας Χοάο Σέζαρ ντας Νέβες. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=203885

No comments:

Share |