Saturday, July 5, 2014

Fitch: Αναβάθμιση τραπεζών λόγω άρσης περιορισμών

Σε αναβάθμιση των διαβαθμίσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής προχώρησε ο οίκος Fitch, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών στην διακίνηση χρημάτων. 

Ο οίκος εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τις τράπεζες και υπολογίζει ότι δεν θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου... 

Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο rating της Τράπεζας Κύπρου σε CC από RD και της Ελληνικής σεCCC από RD. 

Αναβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο rating της BOCY σε C από RD και της HB σε C από RD. Η διαβάθμιση βιωσιμότητας της Τράπεζας Κύπρου επιβεβαιώθηκε στο cc και της Ελληνικής στο ccc. 

Βασική αιτία για την αναβάθμιση είναι η άρση των περιορισμών από την ΚΤ στην ελεύθερη διακίνηση χρημάτων εντός της Κύπρου στις 30 Μαΐου 2014. 

«Οι Fitch εκτιμούν ότι η τέταρτη φάση της άρσης των περιορισμών, που συνεπάγεται άρση των υπόλοιπων περιορισμών, δεν είναι πιθανόν να εφαρμοστεί πλήρως πριν το τέλος του 2014», αναφέρει ο οίκος. 

Ο οίκος σημειώνει με προβληματισμό την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 55% για την BOCY και στο 49% για την Ελληνική, στο πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Ο οίκος αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των δύο τραπεζών, αν και πιο ήπιο από ότι παρατηρήθηκε μέχρι τώρα. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η κάλυψη των NPLs με προβλέψεις παραμένει σχετικά χαμηλή – 35% για τη BOCY και 43% για την Ελληνική μέχρι το τρίμηνο του 2014. 

Ο οίκος αναφέρει ότι έγιναν βήματα για μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, αλλά και την αδυναμία στην επικερδότητα, και εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων. 

Σε επίπεδο ρευστότητα, σημειώνεται η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου σε έκτακτη ρευστότητα, ο ψηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις (151%) και ο ιδιαίτερα καλός δείκτης (63%) της Ελληνικής.


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=201933

No comments:

Share |