Thursday, July 10, 2014

Παραμένουν οι τιμές 1980 για φόρο ακινήτων

Σε επανεκτίμηση των τιμών των ακινήτων με τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2013 θα προχωρήσει το κτηματολόγιο ώστε να προλειανθεί το έδαφος για εκσυγχρονισμό της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας το 2015. 

Η βουλή ψήφισε σήμερα σχετικό νομοσχέδιο, αποφασίζοντας παράλληλα πως, φέτος θα...
φορολογηθούν οι πολίτες με τους συντελεστές που ίσχυσαν πέρσι, για τις τιμές του 1980.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 33 βουλευτές όλων των κομμάτων ενώ οι 17 βουλευτές του ΑΚΕΛ το καταψήφισαν. 

Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσταλεί γραπτή επιστολή κτηματολογίου στους ιδιοκτήτες για να γνωστοποιηθεί η αξία της περιουσίας βάση της γενικής αξίας. 

Την τροπολογία απέρριψε το ΑΚΕΛ. 

Με το νομοσχέδιο θα γίνεται κάθε χρόνο η επανεκτίμηση των ακινήτων ενώ εκσυγχρονίζονται ορισμένες διατάξεις υπό το φως της ολοκλήρωσης της πρόσφατης καταγραφής και επανεκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα της γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013. 

Στον νόμο εισάγεται ο νέος όρος "αξία γενικής εκτίμησης", ώστε αυτή να σημαίνει το ποσό που προκύπτει από τη διενέργεια γενικής εκτίμησης ή επανεκτίμησης ή αναθεώρησης γενικής εκτίμησης, το οποίο είναι όσο το δυνατό πλησιέστερο της αξίας η οποία έχει την έννοια του ποσού που η ακίνητη ιδιοκτησία θα αναμενόταν να αποφέρει, αν επωλείτο στην ελεύθερη αγορά από πωλητή που ενεργεί εκούσια σε αγοραστή που ενεργεί εκούσια. 

Διαμορφώνεται η διάταξή της που προβλέπει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου δύναται να γίνει επανεκτίμηση ακίνητης ιδιοκτησίας, είτε με πρωτοβουλία του διευθυντή του τμήματος κτηματολογίου και χωρομετρίας είτε με αίτηση του εγγεγραμμένου κυρίου αυτής, από πέντε έτη που ισχύει σήμερα σε ένα έτος από την ημερομηνία της τελευταίας εκτίμησης. 

Σε περίπτωση που γίνεται γενική εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, θα παρέχεται η δυνατότητα δημοσίευσης της αξίας γενικής εκτίμησης σε ηλεκτρονική μορφή. 

Μειώνεται η προθεσμία για την υποβολή γραπτών ενστάσεων στο διευθυντή του τμήματος κτηματολογίου και χωρομετρίας σε σχέση με τη διενέργεια γενικής εκτίμησης από έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης σχετικής ειδοποίησης που ισχύει σήμερα σε τρεις μήνες. 

Επίσης ακίνητη ιδιοκτησία μπορεί να επανεκτιμηθεί σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους από την ημερομηνία της τελευταίας εκτίμησης, σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί λάθος ή παράλειψη κατά τον καθορισμό της σχετικής αξίας γενικής εκτίμησης, έτσι ώστε να μην επιβάλλεται οποιοδήποτε τέλος για τις περιπτώσεις αυτές. 

Σε περίπτωση αναθεώρησης της εκτίμησης ακίνητης ιδιοκτησίας, είτε με απόφαση του διευθυντή του κτηματολογίου, είτε με απόφαση δικαστηρίου ο επηρεαζόμενος θα 
ειδοποιούνται οι αρμόδιες φορολογικές αρχές του κράτους. 

Επίσης καθορίζονται τα ανώτατα ποσά των χρηματικών ποινών στις οποίες υπόκεινται πρόσωπα για πράξεις ή παραλείψεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα, ώστε αυτά να αυξηθούν λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθωρισμού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αναβλήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μείωση του φόρου από 0,22% σε 0,15% για το φόρο ακινήτων σε τιμές του 2013. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=202288

No comments:

Share |