Saturday, June 7, 2014

Κύπρος: Κοντά σε έξοδο στις αγορές

Η κυβέρνηση είναι κοντά στη λήψη απόφασης για επάνοδο στις αγορές, ένα ή ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ότι προβλέπει το πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, ενισχύοντας τις πληροφορίες...
ότι η Κύπρος προγραμματίζει έκδοση €500 εκ. τον Ιούνιο. 

Μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Sigma, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είμαστε κοντά στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης επανόδου της Κύπρου στις αγορές, και μάλιστα ένα-ενάμιση χρόνο νωρίτερα». 

Με βάση το πρόγραμμα η Κύπρος θα έβγαινε στις αγορές προς το τέλος του 2015 ή αρχές του 2016. 

Η Κύπρος είχε αποκλειστεί από το τέλος του 2010 ή αρχές του 2011, ήταν ο λόγος που οδηγήθηκε σε μνημόνιο, ανέφερε. 

Ο Χάρης Γεωργιάδης, που είχε επικριθεί για την έκδοση χρέους πριν ένα μήνα με ιδιωτική τοποθέτηση άγνωστων επενδυτών και με επιτόκιο 6,5%, είπε ότι η νέα έκδοση θα αποσκοπεί στην αναπλήρωση εσωτερικού δανεισμού. 

«Ένα μέρος του εσωτερικού δανεισμού, συνεχώς ανανεώνεται, με αποτέλεσμα μια συνεχής πίεση στην εσωτερική ρευστότητα», ανέφερε. Το εσωτερικό χρέος κατέχουν κυρίως οι τράπεζες και ο συνεργατισμός, με αποτέλεσμα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαια τους. 

Ο υπουργός, που είχε δεχθεί δημόσια κριτική από την τρόικα γιατί πριν ένα μήνα δεν την ενημέρωσε πριν προχωρεί στην έκδοση χρέους, είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και με την τρόικα και έχω ενημερώσει και το υπουργικό συμβούλιο». 

«Δεν θα υποκαταστήσουμε το δανεισμό που λαμβάνουμε από την τρόικα», τόνισε. 

«Θα αντικαταστήσουμε ένα μέρος του υφιστάμενου εσωτερικού δανεισμού που ασκεί πίεση στην εγχώρια ρευστότητα», επανέλαβε. 

Το τελευταίο διάστημα το 10-ετές ομόλογο της Κύπρου με λήξη το 2020 διαπραγματεύεται με απόδοση κοντά ή κάτω του 5%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των αποδόσεων ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου. 

Η βελτίωση των συνθηκών στην ευρωζώνη έχει συμβάλει στην επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στις αγορές. 

Το κυπριακό πρόγραμμα ανέρχεται στα €10 δις και τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα ανέφεραν κατά καιρούς ότι καλύπτει πλήρως τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το 2016. Τους πρώτους 18 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος η Κύπρος πρέπει να αποπληρώσει χρέος €3 δις. 

Ένας από τους πονοκεφάλους του υπουργείου είναι το ομόλογο ύψους €2 δις για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, που δεν περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς της τρόικας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης «μαξιλάρι» τουλάχιστον €1 δις για στήριξη των τραπεζών.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=199952

No comments:

Share |