Thursday, May 1, 2014

Ελλάδα: Αναβάθμιση των τραπεζών από Moody's

Την προσδοκία πως η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014-2015 μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αντανακλά η αναβάθμιση στην οποία προχώρησε η Moody's όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Ο διεθνής οίκος, πριν επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία -κάτι που θα συμβεί τον Αύγουστο- μετέτρεψε σε σταθερό από αρνητικό το outlook των...
ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου το 2015. 

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει και την αναμενόμενη επιδείνωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού το 2014, καθώς αυτή θα συντελεστεί με ρυθμό αισθητά βραδύτερο σε σχέση με προηγουμένως. Ο οίκος κάνει την εκτίμηση πως το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα βελτιωθεί και θα υπάρξει επιστροφή σε ομαλότερες συνθήκες μεσοπρόθεσμα, παρά το γεγονός πως η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη υπό το βάρος των μισθολογικών περικοπών και της υψηλής ανεργίας. 

Η Moody's προβλέπει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη για την Ελλάδα, κατά 0,3% του ΑΕΠ για το 2014 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2015, και οι εκτιμήσεις της είναι συντηρητικότερες από εκείνες της Κομισιόν. Η ανάκαμψη εκτιμάται πως θα προέλθει από τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Παρά τα προβλήματα στην αγορά εργασίας, η εκτίμηση του διεθνούς οίκου είναι πως θα δημιουργηθεί τελικώς ένα μοντέλο για περισσότερες ευκαιρίες για τις τράπεζες. 

Οι χρηματοδοτικές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα σταθεροποιηθούν, αφού η εξάρτηση από τη ρευστότητα της ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποχωρεί. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στη διατραπεζική αγορά repo όσο και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, όπως δείχνουν οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις από Πειραιώς και Εθνικής. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Ιούνιο του 2013 και η επανάκτηση της πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά έχει περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA στο 19% του συνολικού ενεργητικού τους στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2013 από 34,6% στο τέλος του 2012. Όμως, οι καταθέσεις παραμένουν εύθραυστες και θα χρειαστεί χρόνος για την ανάκτησή τους. 

Ο οίκος προσδοκά αύξηση κερδοφορίας του κλάδου το 2015 και κρίνει πως θα παραμείνει ζημιογόνος το 2014, εξαιτίας των υψηλών ακόμα προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα «κόκκινα» δάνεια ως απόλυτα μεγέθη θα κορυφωθούν στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015, στο 37%. Παρά την ανακεφαλαιοποίηση τον Ιούνιο του 2013 και την αύξηση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών», η Moody's εκτιμά επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των 6,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο οίκος διενεργεί την εκτίμηση πως τα παραπάνω κεφάλαια θα αντληθούν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές. 

Τέλος, η Moody's υπογραμμίζει τη συστημική στήριξη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στήριξη από την οποία το τελευταίο επωφελείται. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=197005

No comments:

Share |