Monday, April 7, 2014

Tο κόστος σπουδών στη Βρετανία για το 2014/15

Οι προπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία κοστίζουν λιγότερο από ότι νομίζετε. Για τους Ευρωπαίους φοιτητές οι σπουδές στη Σκωτία είναι δωρεάν, στην Ουαλία τα 2/3 περίπου των διδάκτρων χορηγούνται από την τοπική κυβέρνηση και στην Αγγλία και Βόρειο Ιρλανδία υπάρχει η διευκόλυνση του Ευρωπαικού φοιτητικού δανείου με πολύ ευέλικτους τρόπους μακρόχρονης...
αποπληρωμής.

‘Ολες αυτές οι χορηγίες και οικονομικές διευκολύνσεις συνοδεύονται από τα τεράστια ωφελήματα που προσφέρουν οι σπουδές στη Βρετανία: διεθνές κύρος Βρετανικών πανεπιστημιών, παγκόσμια αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων, εξαίρετες διδακτικές και ερευνητικές υποδομές, πολυμορφία, ποικιλία και ευελιξία στα προγράμματα σπουδών, κοσμοπολίτικο και κοινωνικά πολύμορφο περιβάλλον, δημιουργία καινούργιων φίλων και γνωριμιών.

Κόστος διδάκτρων με βάση τα σημερινά δεδομένα (για προπτυχιακά προγράμματα μόνο):

   

Κύπριοι και άλλοι Ευρωπαίοι φοιτητές

Αγγλία Μέχρι £9k
Σκωτία Καθόλου δίδακτρα
Ουαλία Μέχρι £9k
Βόρειος Ιρλανδία  Μέχρι £3,575


Διευκολύνσεις πληρωμής διδάκτρων και χορηγίες κατά χώρα:

Αγγλία
Οι Ευρωπαίοι φοιτητές πλήρους φοίτησης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Ευρωπαικό φοιτητικό δανείο από την Αγγλία πρίν την έναρξη των σπουδών τους το οποίο καλύπτει το πλήρες κόστος των διδάκτρων τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν δίδακτρα μπροστά. Επίσης οι φοιτητές πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή κολλέγιο μπορούν να κάνουν αίτηση για το δάνειο το οποίο  καλύπτει έως και £6.000.  


Το δάνειο  είναι επίσης διαθέσιμο για άτομα που φοιτούν εξ αποστάσεως.  Τα δίδακτρα καταβάλλονται απευθείας στο πανεπιστήμιο ή το κολέγιο φοίτησης. Το δάνειο είναι πληρωτέο και το σημαντικότερο είναι ότι οι φοιτητές θα αρχίσουν την αποπληρωμή του δανείου τους αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και κερδίζουν £ 21.000 (περίπου € 24.000) ανά έτος από την εργασία τους. Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει ένα παράδειγμα αποπληρωμής του δανείου:
 

Χρονιαίο εισόδημα φοιτητή
(σε Αγγλικές στερλίνες)
Μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής
(μαζί με τον τόκο)
£21,000 και λιγότεροκαμία αποπληρωμή
£25,000£30
£30,000£67.50
£40,000£142.50
£50,000£217.50
£60,000£292.50
 

 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην www.gov.uk/studentfinance.

Βόρειος Ιρλανδία
Για τους Ευρωπαίους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βόρειο Ιρλανδία, τα δίδακτρα είναι μόνο £3,575 τον χρόνο, ποσό το οποίο καλύπτεται επίσης από το  Ευρωπαικό φοιτητικό δανείο. Πληροφορίες: www.studentfinanceni.co.uk.

Σκωτία
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των πανεπιστημίων της Σκωτίας για προπτυχιακές σπουδές είναι ότι όλοι οι yπηκόοι της ΕΕ έχουν το δικαίωμα της δωρεάς φοίτησης καθώς τα δίδακτρα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Student Awards Agency for Scotland  (SAAS). Οι περισσότερες προπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία έχουν διάρκεια 4 χρόνια. Πληροφορίες: www.saas.gov.uk.

Ουαλία
Η κυβέρνηση της Ουαλίας προσφέρει στους Ευρωπαίους φοιτητές χορηγία μέχρι και £5,525  (η οποία δεν χρειάζεται αποπληρωμή) και  δάνειο μέχρι £3,575  για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού των διδάκτρων. Η χορηγία ποικίλει ανάλογα με το ποσό των διδάκτρων, για παράδειγμα εάν τα δίδακτρα είναι £7,000 η χορηγία θα είναι £3,425. Για πληροφορίες www.Studentfinancewales.co.uk.

YΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Περισσότερες από 3,000 υποτροφίες είναι διαθέσιμες από τα Βρετανικά πανεπιστήμια για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.  Περισσότερες πληροφορίες στο www.educationuk.org.


Εργασία κατά την διάρκεια των σπουδών 
Δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των ωρών που μπορούν να εργαστούν καθώς σπουδάζουν φοιτητές ηλικίας 18 ετών και άνω μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Οι φοιτητές μπορούν να συνδυάσουν εργασία και σπουδές είναι βασικό όμως να υπάρχει σωστή ισσοροπία μεταξύ ακαδημαικού φόρτου εργασίας και οικονομικών αναγκών.



Source:http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/193598/mathete-to-kostos-spoudon-sti-vretania-gia-to-201415

No comments:

Share |