Thursday, March 13, 2014

Επιταχύνεται η μείωση τιμών ακινήτων

Μείωση για 15o συνεχές τρίμηνο παρουσιάζουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων, που παραμένουν όμως σε ψηλότερα επίπεδα από ότι ήταν το 2006. 

Η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε προς το τέλος του 2013. Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε τριμηνιαία μείωση 2,6% έναντι μείωσης 2,3% το τρίτο τρίμηνο...
 

Οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών παρουσίασαν μειώσεις 3,0% και 2,2%, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 8,7% έναντι ετήσιας πτώσης 7,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, που αντανακλά ετήσιες μειώσεις 8,2% και 9,1% στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων, αντίστοιχα. 

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 24% από το 2008, όταν είχαν φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο από τότε που η ΚΤ έχει στοιχεία. 

Παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, όμως, οι τιμές βρίσκονται κατά 16% σε ψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2006. 

Σύμφωνα με τον Παύλο Λοϊζου της Leaf Research, ο δείκτης τιμών της Κεντρικής Τράπεζας βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία από εκτιμήσεις που γίνονται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, «o οποίος μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί μια βασική αδυναμία αφού οι εκτιμητές έχουν μια έμμεση πίεση στο να συγκρατήσουν τις τιμές ώστε να φαίνονται ψηλότερες οι εξασφαλίσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». 

«Η διόρθωση στην πραγματική αγορά είναι σημαντικά μεγαλύτερη, με τις τιμές να έχουν μειωθεί πέραν του 50% σε Πάφο, Λάρνακα και επαρχία Αμμοχώστου. Οι τιμές σε Λευκωσία και Λεμεσό είναι 30% πιο χαμηλές από το 2008, με το ρυθμό μείωσης τους να αυξάνεται κατά το 2013 (ειδικά στη Λευκωσία)», σημειώνει. 

«Αν και δεν συμπεριφέρονται όλα τα ακίνητα με τον ίδιο τρόπο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αρκετοί συνεχίζουν να ζητούν (αλλά όχι να λαμβάνουν) υπέρογκα ποσά που θέτουν τα ακίνητα τους απλά εκτός αγοράς. Αυτό είναι καθαρά ζήτημα χρόνου γιατί πολύ απλά τα ακίνητα τους δεν θα πουληθούν ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα αυξήσει την πίεση για να γίνει η ρευστοποίηση σε λογικό χρονικό διάστημα. Μόνο τότε, όταν θα υπάρξουν αρκετές συναλλαγές, θα μπορέσουν και οι εκτιμητές να μειώσουν τις εκτιμήσεις τους ανάλογα και ο δείκτης θα αρχίσει να δείχνει μια πιο πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς», επισημαίνει. 

Ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές διαμερισμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου (4,9%), ενώ η μικρότερη στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας (2,3%). 

Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (3,6%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου(1,5%). 

Στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι τιμές οικιών ήταν χαμηλότερες κατά 2,2%, 2,2% και 1,8% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις τιμών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκαν στις τιμές οικιών στην επαρχία Αμμοχώστου (15,1%) και στις τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας (14,7%). 

Οι μικρότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου (5,0%) και στις τιμές οικιών της επαρχίας Πάφου (4,6%). 

Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 8,0%, 7,8% και 8,9% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές οικιών στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 8,6%, 7,2% και 8,0%, αντίστοιχα. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=194008

No comments:

Share |