Friday, February 14, 2014

Νέο χαμηλό για κυπριακά ομόλογα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 υποχωρούν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, μετά τη θετική τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η...
απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου με λήξη το 2020, υποχώρησε την Πέμπτη στο 7,2%. 

Είναι το χαμηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου 2011 όταν οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 7% με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. 

Οι αποδόσεις είχαν εκτιναχθεί στο 15,5% τον Αύγουστο του 2012 και υποχώρησαν στις αρχές Μαρτίου 2013 στο 8,5%. Επανήλθαν σε επίπεδα κοντά στο 15% στο τέλος Μαρτίου μετά το bail-in των ανασφάλιστων καταθετών στις δύο μεγάλες τράπεζες. 

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής αναφέρει ότι η μείωση των αποδόσεων είναι «αναντίλεκτα ένα πολύ θετικό γεγονός», τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρις ότου οι αγορές να ανοίξουν για μας, δηλαδή το κόστος δανεισμού μας να είναι σε λογικά επίπεδα». 

«Η πορεία του δημοσίου χρέους και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι τα κριτήρια σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφιση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις θα σπρώξει τις αποδόσεις ακόμα και πιο κάτω και θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου. 

«Η θετική αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του μνημονίου έχει φέρει περαιτέρω μείωση στο επιτόκιο δανεισμού της Κύπρου σε επίπεδα του 2011», εκτιμά ο διαχειριστής κεφαλαίων της Laiki Financial Services, Λεωνίδας Ηλιόπουλος. 

«Πιστεύω ότι και με την ψήφιση του νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις θα έχουμε και τις θετικές αναθεωρήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και το επιτόκιο ίσως οδηγηθεί και σε επίπεδα κάτω του 7%», προσθέτει. 

«Βραχυπρόθεσμα, τα θετικά μηνύματα από την τρόικα οδηγούν σε μείωση των αποδόσεων, ενώ μεσο-μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνει ο διαχειριστής κεφαλαίων στη Global Capital Ζήνωνας Παπαφιλίππου. 

Πέραν του κυπριακού, μειώσεις σημειώνονται και στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας λόγω της σταδιακής επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την επιστροφή στις αγορές. 

H απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,4% έναντι 5,051% που ήταν τέλος Μαρτίου – στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 4ετίας. 

Μείωση παρουσιάζεται και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας, υποχώρησε χθες στο 7,3%, της Ιταλίας στο 3,6% και της Ιρλανδίας στο 3%. 

Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας υποχώρησε στο 4,7%. Η Πορτογαλία προχώρησε αυτή τη βδομάδα στη δεύτερη δημοπρασία κρατικών ομολόγων για το 2014. 

Η Λισσαβόνα άντλησε €3 δισ. μέσω διάθεσης δεκαετών τίτλων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,11%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2010. 

Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν υψηλή, με αποτέλεσμα η έκδοση να υπερκαλυφθεί πάνω από τρεις φορές. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=192185

No comments:

Share |