Wednesday, January 22, 2014

Πρόεδρος: Άλμα στις σχέσεις με Βρετανία - Αυτούσια η συμφωνία για τις βάσεις

Ποιοτικό άλμα στις σχέσεις της Κύπρου με τη Μεγάλη Βρετανία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συμφωνία για τις βάσεις, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι δόθηκαν ανταλλάγματα ή ότι έπεται «γιβραλταροποίηση» των συγκεκριμένων εδαφών. 

Σε παρουσίαση της συμφωνίας, σταχυολόγησε τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις αλλάζουν κάποιες πρόνοιες της συμφωνίας του 1960 και του...
παραρτήματος για τη διοίκηση των βάσεων.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τη συμφωνία: Εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους των βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξη τους, ενώ διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσιών τους. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η συμφωνία ανατρέπει δεδομένα που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 για την Κύπρο και τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις βάσεις. 

Με τη συμφωνία αποκαθίστανται τα δικαιώματα των κατοίκων των βάσεων και αντιμετωπίζονται πλέον οι ανάγκες των κοινοτήτων και του τοπικού πληθυσμού σε σχέση με τη γη και τις περιουσίες τους. Εκσυγχρονίζει επίσης τη γενικότερη κατάσταση εντός των βάσεων, όπως αυτή εξελίχθηκε την τελευταία πεντηκονταετία αναγνωρίζοντας ότι ένα καθεστώς το οποίο είχε δημιουργηθεί κάτω από πολύ διαφορετικές περιστάσεις και για διαφορετικές ανάγκες και αριθμούς, δεν μπόρεσε πλέον να λειτουργήσει ικανοποιητικά ούτε προς το συμφέρον των κατοίκων αλλά ούτε και της βρετανικής κυβέρνησης. 

Ανέφερε ότι η συμφωνία απεγκλωβίζει πάνω από τα τρία τέταρτα της γης και περιλαμβάνει το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στις βάσεις. Την ίδια στιγμή ενισχύει σημαντικά το ρόλο και το λόγο της κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της γης. 

Σε παρουσίαση- ανάλυση της συμφωνίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τη συμφωνία: 

1. Εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους των βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξη τους. Πιο συγκεκριμένα, το 78% του εδάφους των βρετανικών βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 από σύνολο 255 περίπου τετραγωνικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών, εντάσσεται στη συμφωνηθείσα ρύθμιση. Με τη συμφωνία όλες οι περιουσίες στις βάσεις, ιδιωτικές και μη, θα ενταχθούν σε πολεοδομικές ζώνες με εξαίρεση μόνο περιουσίες που χρησιμοποιούνται για τις στρατιωτικές ανάγκες των βρετανών. 

2. Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσιών τους. 

3. Κύπριοι και ευρωπαίοι πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην περιοχή των βάσεων και αυτό συνεπάγεται την ανεμπόδιστη εκμετάλλευση των ακινήτων από τους σημερινούς ιδιοκτήτες. 

4. Εξασφαλίζεται η πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη στις βάσεις με την κυπριακή Δημοκρατία να είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό ζωνών και άλλων αναπτύξεων σύμφωνα με τις πρακτικές και την πολιτική που ασκεί η κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, η συμφωνία ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων και ιδιοκτητών γης στις βάσεις, οι οποίοι θα αποτείνονται πλέον για τα θέματα ανάπτυξης στις αρμόδιες αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός και θα γνωρίζουν ξεκάθαρα και χωρίς εκπλήξεις ή προσκόμματα το πώς θα μπορούν να αναπτύξουν τις περιουσίες τους στη βάση των πολεοδομικών ζωνών και πολιτικών που θα καθοριστούν από την κυπριακή κυβέρνηση. 

5. Με την ενισχυμένη εκχώρηση δικαστικών και διοικητικών εξουσιών στην κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζεται ισοτιμία και ισονομία αφού τα δικαστήρια θα έχουν δικαιοδοσία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εκτελούνται αποφάσεις και διατάγματα των δικαστηρίων της χώρας εντός των βάσεων. 

6. Ενισχύει και επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παρά μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς. 

7. Με την ενισχυμένη εκχώρηση διοικητικών εξουσιών στην κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζονται γενικότερα εθνικά ζωτικά συμφέροντα. 

Από τη συμφωνία θα επωφεληθούν 17 κοινότητες και 3 δήμοι. Πιο συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν οι δήμοι Δερύνειας, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα και οι κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Αυδήμου, Ερήμης, Επισκοπής, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Σωτήρας και Παραμαλίου στην Επαρχία Λεμεσού, Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας και Φρενάρους στην επαρχία Αμμοχώστου και Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδεια και Πύλας στην επαρχία Λάρνακας. 

Σημείωσε ότι η γενικότερη δομή και διατάξεις της συμφωνίας παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για τη διασφάλιση της αποτροπής της εποίκισης εκ μέρους των βρετανών. Πιο συγκεκριμένα: 

-Ενισχύονται οι διοικητικές και δικαστικές εξουσίες της κυπριακής Δημοκρατίας επί των προσώπων που έχουν ή θα αποκτούν γη, διαμένουν ή θα εγκαθίστανται στις βάσεις. 

-Κανένας δεν αποκτά δικαίωμα διαμονής στις βάσεις παρά μόνο αν έχει δικαίωμα διαμονής στη Δημοκρατία το οποίο θα του έχει παραχωρηθεί από τις αρμόδιες αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας. 

-Η διατήρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και των εξουσιών εξέτασης των αιτήσεων για ανάπτυξη στις βάσεις μεταφέρεται και ανατίθεται στις αρμόδιες αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας, 

Ο πρόεδρος τόνισε ότι με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας τα πολιτικά, εκλογικά ή άλλα δικαιώματα έκφρασης λαϊκής βούλησης όσων διαμένουν ή θα εγκατασταθούν στις περιοχές των βάσεων τυγχάνουν ρύθμισης ως εάν να ασκούνται στο έδαφος της κυπριακής Δημοκρατίας. «Συνεπώς οι εκφρασθείσες ανησυχίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά στους φόβους εκείνων που τις εκφράζουν». 

«Γνωρίζω ότι αρκετοί συμπολίτες μας που δεν είναι κάτοικοι ή δεν έχουν επαφή με τις περιοχές των βάσεων, διερωτούνται ποια ανταλλάγματα έχουν δοθεί για να επιτευχθεί μια τόσο ευνοϊκή για την Κύπρο συμφωνία. Επιθυμώ να καταστήσω σαφές πως οι διακρατικές σχέσεις δεν οικοδομούνται κατ’ ανάγκην με ανταλλάγματα, αλλά με τη λήψη ανάλογων μέτρων που βελτιώνουν τις σχέσεις τους. Η συμφωνία αυτή δεν έχει νικητές και ηττημένους. Πρόκειται για μια συμφωνία από την οποία κερδίζουν και οι δύο πλευρές αφού αφαιρεί ένα αγκάθι μισού αιώνα στις σχέσεις μας με τη Βρετανία», τόνισε. 

Από την πλευρά τους, με αυτή τη συμφωνία οι βρετανοί επικεντρώνονται στο στρατιωτικό ρόλο των βάσεων. Ταυτόχρονα απαλλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από τη διοίκηση των μη στρατιωτικών περιοχών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που το προηγούμενο status quo δημιουργούσε στις σχέσεις με τους κατοίκους, εξοικονομώντας την ίδια ώρα διοικητικούς και οικονομικούς πόρους. 

Τόνισε ότι η συμφωνία δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα για τους κατοίκους στις περιοχές των βάσεων και για όσους έχουν περιουσίες εκεί αλλά και για την κυπριακή οικονομία ευρύτερα. Διανοίγονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας. «Η συμφωνία αποτελεί υλοποίηση του μέρους της δέσμης μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους βρετανούς για την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών στις βρετανικές βάσεις». 

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζω και σέβομαι τον πόθο του λαού μας να δούμε τον τόπο μας εντελώς ελεύθερο από άδικες διεθνείς νομικές δεσμεύσεις του παρελθόντος οι οποίες τον εμποδίζουν να ασκήσει πλήρως την κυριαρχία του σε ολόκληρο το νησί μας. Μπορώ να κατανοήσω έστω και αν δεν συμμερίζομαι τις ελάχιστες έστω ανησυχίες για τη συμφωνία που υπογράψαμε με το Λονδίνο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία συνιστά ποιοτικό άλμα στις σχέσεις μας με τη Μεγάλη Βρετανία σε ό,τι αφορά τις βάσεις προς όφελος της κυπριακής Δημοκρατίας». 

«Δεν γνωρίζω κανένα κύπριο ο οποίος να θεωρεί ότι το καθεστώς των περιοχών των βάσεων που συμφωνήθηκε το 1960 ήταν δίκαιο και αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης του κυπριακού λαού. Δεν ήταν. Όμως αποτελεί γεγονός το οποίο παράγει πολιτικά και νομικά αποτελέσματα. Θεωρώ καθήκον μου να αγωνιστούμε για όσο καιρό απαιτείται ώστε αυτά τα αποτελέσματα να είναι λιγότερο επαχθή για τον κυπριακό λαό ως σύνολο. Αυτό πράξαμε και αυτό επιτύχαμε με τη συμφωνία που υπεγράφη». 

Για να κατανοηθεί το νέο καθεστώς που δημιουργείται αρκεί να αναφερθούν μερικές ρυθμίσεις που ίσχυαν με βάση το παράρτημα Ο και το πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις οποίες, η παρούσα συμφωνία βελτιώνει σημαντικά, ενισχύοντας ουσιαστικά τις εξουσίες της κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πιο συγκεκριμένα, 

Το έδαφος των βάσεων συνιστά ενιαίο έδαφος με εκείνο της Δημοκρατίας σε ότι αφορά την επιβολή και τη συλλογή φόρων από τις αρχές της Δημοκρατίας επί όλων που κατοικούν ή έχουν περιουσία ή εργάζονται στις βάσεις εκτός από το προσωπικό των βάσεων και τους εξαρτώμενους τους που δεν είναι κύπριοι πολίτες. 

Το έδαφος των βάσεων συνιστά στην πράξη ενιαίο έδαφος με εκείνο της δημοκρατίας σε ότι αφορά το νόμισμα. Να σημειώσω ότι το χρησιμοποιημένο νόμισμα στις βάσεις είναι το ευρώ ενώ στη Βρετανία είναι η στερλίνα. 

Το έδαφος των βάσεων συνιστά ενιαίο τελωνειακό έδαφος με εκείνο της δημοκρατίας. 

Την ίδια ώρα το έδαφος των βάσεων συνιστά ενιαίο έδαφος με εκείνο της δημοκρατίας σε ότι αφορά στη διακίνηση προσώπων. 

Όπως επίσης συνιστά ενιαίο έδαφος με εκείνο της δημοκρατίας σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στις βάσεις και στην παρακείμενη θάλασσα. Το σύνολο του φυσικού πλούτου συνεπώς αναγνωρίζεται ότι ανήκει στη δημοκρατία. 

Με τη συμφωνία, το έδαφος των βάσεων γίνεται ενιαίο με εκείνο της δημοκρατίας σε ότι αφορά (α) την άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και (β) την εγκατάσταση και διαμονή προσώπων, κυπρίων και μη κυπρίων (πάντα μέσω των αρχών της δημοκρατίας) και (γ) την άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων. 

Σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ταχύτατα στην υλοποίηση της συμφωνίας και προς ενημέρωση σας αναφέρω πως η πρώτη συνάντηση της εγκαθιδρυμένης από τη συμφωνία κοινής (Κυπρο-Βρετανικής) Επιτροπής Συνεργασίας, θα συνέλθει την προσεχή βδομάδα και συγκεκριμένα στις 29 του τρέχοντος. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η συμφωνία ανατρέπει δεδομένα που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 για την Κύπρο και τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις βάσεις. Με τη συμφωνία αποκαθίστανται τα δικαιώματα των κατοίκων των βάσεων και αντιμετωπίζονται πλέον οι ανάγκες των κοινοτήτων και του τοπικού πληθυσμού σε σχέση με τη γη και τις περιουσίες τους. Εκσυγχρονίζει επίσης τη γενικότερη κατάσταση εντός των βάσεων, όπως αυτή εξελίχθηκε την τελευταία πεντηκονταετία αναγνωρίζοντας ότι ένα καθεστώς το οποίο είχε δημιουργηθεί κάτω από πολύ διαφορετικές περιστάσεις και για διαφορετικές ανάγκες και αριθμούς, δεν μπόρεσε πλέον να λειτουργήσει ικανοποιητικά ούτε προς το συμφέρον των κατοίκων αλλά ούτε και της βρετανικής κυβέρνησης. 

Ανέφερε ότι η συμφωνία απεγκλωβίζει πάνω από τα τρία τέταρτα της γης και περιλαμβάνει το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στις βάσεις. Την ίδια στιγμή ενισχύει σημαντικά τον ρόλο και το λόγο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της γης.

Click to view the Agreement.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=190476

No comments:

Share |