Thursday, January 30, 2014

Οι καταθέτες ξεπερνούν το σοκ - Οι καταθέσεις στις χώρες της ευρωζώνης

Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι καταθέσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, που ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα σταθεροποιείται. 

Τα στοιχεία της ΕΚΤ, που αφορούν τις καταθέσεις κυπρίων και κατοίκων της υπόλοιπης ευρωζώνης, δείχνουν μηνιαία αύξηση των καταθέσεων το Δεκέμβριο κατά 1,5% - τη μεγαλύτερη από το 2012...
 

Συνολικά οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα €31,2 δισ., επιστρέφοντας στα επίπεδα Σεπτεμβρίου. 

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων αυξήθηκαν από €5,9 δισ. το Νοέμβριο σε €6,2 δισ. το Δεκέμβριο και οι καταθέσεις νοικοκυριών από €24,8 δισ. σε €25 δισ. 

Τα στοιχεία της ΕΚΤ, που δεν περιλαμβάνουν τις καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, δείχνουν ότι οι μεγάλες εκροές που παρατηρήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο, έχουν σταματήσει και ότι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο σύστημα άρχισε να ομαλοποιείται. 

Η διαμορφούμενη κατάσταση ευνοεί τη μερική άρση των περιορισμών στην εγχώρια διακίνηση χρημάτων που προγραμματίζεται για το Μάρτιο. 

Μηνιαία άνοδο παρουσιάζουν και οι καταθέσεις στο ευρωσύστημα. Το Δεκέμβριο του 2013 αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013. 

Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις στο Λουξεμβούργο (-7,3%) ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση οι καταθέσεις στη Σλοβακία (+2,8%). 

Βαρύ πλήγμα το 2013 

Παρά τα θετικά μηνύματα των τελευταίων μηνών, το 2013 έφερε μεγάλο πλήγμα στην καταθετική βάση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Στην Κύπρο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 24,1% σε ετήσια βάση στα €31,2 δισ. από €41 δισ. το Δεκέμβριο του 2012. Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη. 

Μείωση 1,2% σημείωσαν και οι καταθέσεις στο Λουξεμβούργο και 0,3% στη Σλοβενία. 

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που ανήλθε στο 11,9% σημείωσαν οι καταθέσεις των κατοίκων ευρωζώνης στη Μάλτα φθάνοντας στα €11,5 δισ. από €10,3 δισ. ένα έτος πριν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε το bail-in στην Κύπρο, οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων ευρωζώνης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ανήλθαν το Δεκέμβριο το 2013 στα €8,1 τρισ. από €7,9 τρισ. το Δεκέμβριο του 2012 σημειώνοντας αύξηση 3,2%. 

Σημαντική αύξηση 5,7% σημειώθηκε και στις καταθέσεις στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τη Γαλλία. 

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2%. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=191006

No comments:

Share |