Wednesday, December 18, 2013

ΕΜΣ: Ενέκρινε δόση €100 εκ.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των €100 εκ. στην Κύπρο. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΜΣ, η σημερινή απόφαση λήφθηκε σε συνέχεια της έγκρισης του επικαιροποιημένου μνημονίου κατανόησης από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΕΜΣ και της θετικής αξιολόγησης της δεύτερης τριμηνιαίας αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου...
 

Το Eurogroup ενέκρινε στις 9 Δεκεμβρίου 2013 το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων της κυπριακής κυβέρνησης ανάβοντας το πράσινο φως για έγκριση της τρίτης δόσης. 

Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξήραν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και σημειώνοντας με διακριτικό τρόπο την ανάγκη να ενισχυθεί το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων. 

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος, αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί σύμφωνα με τη συμφωνημένη διαδικασία. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. 

Η πρόοδος, εξακολουθεί να σημειώνεται όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω σταδιακής χαλάρωσης των διοικητικών μέτρων», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup. 

Με τη σημερινή εκταμίευση το συνολικό ποσό της συνδρομής του ΕΜΣ προς την Κύπρο φτάνει τα €4,6 δισ. ενώ το υπόλοιπο ποσό που απομένει μέχρι τα €9 δισ. της συνολικής στήριξης έχει προγραμματιστεί να καταβάλλεται σε τριμηνιαίες εκταμιεύσεις μέχρι το 2016. 

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει προγραμματιστεί να αποφασίσει για την εκταμίευση των €86 εκ., στις 20 Δεκεμβρίου. 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=188688

No comments:

Share |