Friday, November 1, 2013

Ελληνική: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος κεφαλαίων

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε το βράδυ ότι υπερκαλύφθηκε ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης καθώς άντλησε €358 εκ. με αποτέλεσμα να διασφαλίσει το δείκτη του 9%. 

«Ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας και την αβεβαιότητα που επικρατεί, ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία την...
ενίσχυση της Κεφαλαιακής του Βάσης, αντλώντας €358 εκατ. και υπερκαλύπτοντας κατά €64 εκατ. το κεφαλαιακό έλλειμμα των €294 εκατ. που του επιβλήθηκε στη βάση του ακραίου σεναρίου της PIMCΟ διασφαλίζοντας έτσι Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων πέραν του 9%», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. 

«Συγκεκριμένα: 

α) €103 εκατ. αντλήθηκαν από έκδοση νέων μετοχών από υφιστάμενους μετόχους και άλλους επενδυτές και κατόχους Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας, 
β) €126 εκατ. εξασφαλίστηκαν από έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου 1 και 
γ) €128 εκατ. εξασφαλίστηκαν από έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου 2. 

Τα κεφάλαια αυτά διαμορφώνουν Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων πέραν του 9% (με βάση τα εσωτερικά στοιχεία της περιόδου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013), διασφαλίζουν την αυτόνομη πορεία του Ομίλου και σε συνδυασμό με τον ισχυρό του ισολογισμό και την άνετη ρευστότητα, τού δίνουν νέα ώθηση και δυναμική ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας. 

Μετά τη συμπλήρωση του Σχεδίου Ανακεφαλαιοποίησης, η μετοχική δομή της Τράπεζας διαφοροποιείται, με τους υφιστάμενους μετόχους να διατηρούν ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 23% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Νέοι βασικοί επενδυτές είναι η εταιρεία Wargaming Public Company Ltd και η εταιρεία Third Point Offshore Master Fund L.P. οι οποίες αποκτούν ποσοστό γύρω στο 30% (έκαστη). Επίσης η Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ αποκτά ποσοστό γύρω στο 15%. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου σύμφωνα με τα εσωτερικά στοιχεία του Ομίλου και με βάση τον Πυλώνα 1 της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον Υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων και των Μεγάλων Χρηματοδοτικών Ανοιγμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, διαμορφώνεται σε 16,3%. Ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 15,1% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 9,5%, υπερβαίνοντας τους αντίστοιχους ελάχιστους δείκτες που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανατροπές στο μετοχολόγιο της Ελληνικής φέρνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της, με την εκκλησία να χάνει τον έλεγχο της Τράπεζας, που περνά πλέον σε τρεις νέους μεγαλομετόχους. 

Το αμερικανικό hedge fund Third Point καταλήγει με λίγο πιο κάτω από το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας όσο θα έχει και η διεθνής εταιρεία ηλεκτρονικών πολεμικών παιχνιδιών Wargaming. 

Η Δήμητρα Επενδυτική θα έχει 15% και η κυπριακή εκκλησία και οι υπόλοιποι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας κατέληξαν με ποσοστό κοντά στο 23%. 

Το υπόλοιπο περίπου 2% θα έχουν άλλοι νέοι μέτοχοι. 

Μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια €358 εκ. υπερκαλύπτοντας κατά €64 εκ., τους αυξημένους κεφαλαιακούς δείκτες των ρυθμιστικών αρχών και φθάνοντας σε core tier 1 9,5%. 

Το τίμημα όμως για τους υφιστάμενους μετόχους είναι μεγάλο καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιήσουν με δικά τους κεφάλαια. 

Η κυπριακή εκκλησία, που κατείχε το 27% περίπου της Τράπεζας, θα έχει πλέον 
ποσοστό κοντά στο 6%. 

Στην Τράπεζα Κύπρου, όπου η εκκλησία ήταν επίσης μεγαλομέτοχος, το ποσοστό της εξανεμίστηκε. 

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δήλωσε στη StockWatch ότι στόχος ήταν να παραμείνει η Τράπεζα σε κυπριακά χέρια. 

Με το 15% της Δήμητρα και το περίπου 30% της Wargaming, η εκκλησία θα μπορεί θεωρητικά να έχει πλειοψηφική επιρροή στην Τράπεζα. 

Θα είναι αντιμέτωπη όμως με το hedge fund του ακτιβιστή διαχειριστή κεφαλαίων και ιδρυτή της Third Point Daniel Loeb. 

Ό κ. Loeb, με προσωπική περιουσία $1,5 δις, διαχειρίζεται κεφάλαια κοντά στα $15 και έχει πετύχει ετήσιες αποδόσεις 29% για τους επενδυτές στο ταμείο. 

Είναι γνωστός για τις δημόσιες επιστολές σε CEOs εταιρειών στις οποίες συμμετέχει το ταμείο. 

Σε μια από τις πιο γνωστές από αυτές κατηγόρησε τον επικεφαλής του οίκου Sotheby’s ότι ζει στην πολυτέλεια σε βάρος των μετόχων του. 

Ο κ. Loeb είχε εκφράσει μέσω των εκπροσώπων του την πρόθεση του να εξαγοράσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελληνική αλλά προσέκρουσε στην αντίδραση της εκκλησίας και της διοίκησης της Τράπεζας.

Το Third Point έχει ακολουθήσει άλλα αμερικανικά hedge funds σε αγορές μετοχών ελληνικών τραπεζών, και πρόσφατα φέρεται να απέκτησε πακέτο μετοχών στην Τρ. Πειραιώς. 

Το νέο μετοχολόγιο της Ελληνικής προκαλεί εντύπωση καθώς οι τρεις νέοι μέτοχοι προέρχονται από πολύ διαφορετικούς χώρους. 

Η Wargaming, που είναι εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο, παρουσίασε κέρδη €26 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2013 και τζίρο €234 εκ. 

Η Δήμητρα, που ιδρύθηκε και σε κάποιο βαθμό ελέγχεται από το Συνεργατισμό, επένδυσε σημαντικό μέρος των μετρητών €72 εκ. που διέθετε στο τέλος Σεπτεμβρίου για την αγορά ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα. 

Στο ΔΣ της Wargaming είναι ο γενικός διευθυντής της Δήμητρα, Νίκος Μιχαηλάς.
 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=185443
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=185444

No comments:

Share |