Friday, October 18, 2013

Citi: Στα κυπριακά ομόλογα στρέφονται τώρα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων


Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων στρέφονται τώρα προς την Κύπρο επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν το discount των κυπριακών ομολόγων έναντι των ελληνικών, το οποίο έχει διευρυνθεί μετά το πρόσφατο ράλι των ελληνικών χρεογράφων.
Σύμφωνα με σχόλιο της Citi η σημαντική κίνηση που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στα κυπριακά ομόλογα - σχεδόν 170 μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκε η απόδοση του τίτλου λήξης 2020 και 50 μονάδες βάσης του λήξης 2014 - αποδίδεται σε επιθετικές τοποθετήσεις από αμερικανικά και ευρωπαϊκά credit funds.
Αν και δεν  υπάρχει κάποιο θεμελιώδες νέο, οι εξειδικευμένοι επενδυτές φαίνεται να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι αυξήθηκε η διαφορά με τα ελληνικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό πως το κυπριακό ομόλογο λήξης 2020 υποαπέδωσε του...
ελληνικού λήξης 2022 κατά 100 μονάδες βάσης !
Σύμφωνα με τη Citi με την απόδοση των κυπριακών ομολόγων να κυμαίνεται από 10,5% στο 12,5% έναντι του 8,5% των ελληνικών ομολόγων και 6% των πορτογαλικών η επιβράβευση του ρίσκου είναι πολύ καλύτερη στην περίπτωση των χρεογράφων της Κύπρου.
"Η θετική επενδυτική μας θέση είναι αμετάβλητη. Με τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Κύπρου (βάση βρετανικών δυνάμεων) και τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι λογικό οι Ευρωπαίοι να κρατήσουν τη χώρα εντός της Ευρωζώνης. Επιπλέον η Κύπρος μπορεί πάντα να υπολογίζει σε βοήθεια της Ρωσίας, κάτι εξάλλου που φάνηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση των όρων του διμερούς δανείου που είχε συνάψει η Λευκωσία.
Εξάλλου, σημειώνει η Citi το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε σχέση με το ΑΕΠ της δεν είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλων χωρών που είναι σε πρόγραμμα διάσωσης (κάπου 73% του ΑΕΠ) και ο σημαντικός κίνδυνος απ' το μεγάλο τραπεζικό της τομέα περιορίζεται με τη νέα στροφή της ΕΕ προς τη λύση του bail in.
Επιπλέον η χώρα θα απολαμβάνει της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΚΤ όσο αυτή βρίσκεται στο πρόγραμμα υποστήριξης (ως το 2016).
Σύμφωνα με τη Citi η θετική τάση θα συνεχιστεί. Ως επόμενο καταλύτη προσδιορίζει τις όποιες ενδείξεις αλλαγής της πολιτικής απ' τη νέα γερμανική κυβέρνηση (ειδικά εάν το SPD λάβει το υπ. Οικονομικών) ή την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, που θα δημιουργήσει προηγούμενο.



Source:http://www.newmoney.gr/article/26582/citi-sta-kypriaka-omologa-strefontai-tora-ta-hartofylakia-omologon

No comments:

Share |