Thursday, October 17, 2013

Πράσινο φώς της Βουλής για μείωση ενοικίων

Μειώνονται από την 1η Νοεμβρίου τα οικιστικά και εμπορικά ενοίκια, μετά από σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ. Ο νόμος θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2014. 

Η ψήφιση του νόμου έγινε μετά από σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Σε μια προσπάθεια συναίνεσης τα κόμματα βρήκαν κοινή φόρμουλα την οποία ενσωμάτωσαν στο τελικό κείμενο της πρότασης ...
 

Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν 31 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και των Οικολόγων ενώ την καταψήφισε ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. 

Απόχη τήρησαν 20 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου και ο Νίκος Κουτσού. 

Μείωση για οικιστικά υποστατικά 

Η φόρμουλα της μείωσης των ενοικίων είναι κλιμακωτή και προβλέπει για οικιστικά υποστατικά τα εξής: 

-Μείωση κατά 15% για ενοίκια μέχρι €300 με μέγιστη μείωση €45. 

-Μείωση κατά 20% για ενοίκια από €300 και πάνω με μέγιστη μείωση €120 στην οποία να συνυπολογίζεται και η μείωση των €45 . 

Βάσει των ποσοστών η κλιμακωτή μείωση θα εφαρμόζεται σε κατοικίες και διαμερίσματα μέχρι €675 ενώ για πιο ψηλά ενοίκια η μείωση δεν θα ξεπερνά τα €120. 

Για ενοίκιο €500 ο ενοικιαστής θα επωφεληθεί της μείωσης του 15% δηλαδή €45 για ενοίκιο μέχρι €300 ενώ θα έχει επιπρόσθετη μείωση 20% για τα υπόλοιπα €200 που ισούνται με €40 , δηλαδή θα έχει μία συνολική μείωση €85. 

Ενοικιαστής ο οποίος καταβάλλει ενοίκιο €800 κι ενώ με βάση τα ποσοστά που έχουν εγκριθεί θα δικαιούται μείωσης €145, το τελικό ποσό μείωσης που θα επωφελείται θα ανέρχεται στα €120. 

Συγκεκριμένα, επηρεαζόμενος θα τύχει μείωσης 15% για τα πρώτα €300 του ενοικίου, δηλαδή €45, και για τα υπόλοιπα €500 μείωσης 20% που θα συνεπάγεται συνολικά με €100, αφού η βουλή έθεσε ως πλαφόν τα €120. 

Μείωση για εμπορικά υποστατικά 

Η μείωση των ενοικίων για τα εμπορικά υποστατικά είναι κλιμακωτή και προβλέπει: 

-Μείωση 15% για ενοίκια μέχρι €600 με μέγιστη μείωση τα €90 

-Μείωση 20% για ενοίκια από €600 μέχρι €2000 με οροφή τα €250 στην οποία περιλαμβάνονται τα €90 της μείωσης της πρώτης κλίμακας. 

Βάσει των ποσοστών που ψήφισε η βουλή μείωσης θα τύχουν ενοίκια μέχρι €1400 ενώ για υποστατικά με μεγαλύτερο ενοίκιο η μείωση παραμένει η ίδια. 

-Για ενοίκια άνω των €2000 η μείωση θα ανέρχεται στο 20% με μέγιστο ποσό μείωσης €400. 

Βασικά ο ενοικιαστής θα τύχει μείωσης €90 για τα πρώτα €600 του ενοίκιου, άλλα €160 από τη δεύτερη κλίμακα της μείωσης και €150 για ενοίκιο άνω των €2000. 

Βάσει των ποσοστών καλύπτονται ενοίκια μέχρι €2750 ενώ αδικημένοι εκ των πραγμάτων, θεωρούνται ενοικιαστές με ενοίκια άνω του συγκεκριμένου ποσού. 

Ενωρίτερα απορρίφθηκε τροπολογία του ΔΗΚΟ με την οποία εξαιρούνταν από τις μειώσεις ενοικίων τα οικιστικά υποστατικά . 

Μειώσεις ενοικίων θα τύχουν όσοι ενοικιαστές έχουν συνάψει τα συμβόλαια τους μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2012. 

Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου του 2013 και λήγει την 31η Οκτωβρίου του 2014. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού υποστήριξε πως η πλειοψηφία των ενοικίων έχουν ρυθμιστεί από την αγορά και μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. 

Υπέδειξε, παράλληλα πως θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην κτηματαγορά γιατί οι αξίες των ακινήτων μειωθήκαν , πολλά από τα οποία είναι υποθηκευμένα σε δάνεια που μπορεί να καταστούν ως μη εξυπηρετούμενα. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σημείωσε πως με την πρόταση θα αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και θα ρυθμιστούν οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες αρνούνται να μειώσουν τα ενοίκια. 

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Άγγελος Βότσης, τόνισε πως η αγορά δίνει τη δυνατότητα σε ένα ενοικιαστή οικιστικού υποστατικού να βρει διαμέρισμα ή κατοικία με πιο φθηνό ενοίκιο σε αντίθεση με τους καταστηματάρχες που είναι δύσκολο να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας , υπογράμμισε ότι η αγορά δεν επέβαλλε μειώσεις ενοικίων σε οικιστικά υποστατικά και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα παράλογα ψηλά ενοίκια που επιβάλλονται σε φοιτητές στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. 

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως η βουλή τον τελευταίο χρόνο ρυθμίζει την αγορά συνεχώς . 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=184510

No comments:

Share |