Friday, September 13, 2013

Λίφτινγκ στη δημόσια υπηρεσία - Η ομιλία του Προέδρου

Μηδενική ανοχή σε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, κατεστημένων και απηρχαιωμένων αντιλήψεων, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας σήμερα το σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας...


Ο ορίζοντας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και του σχεδίου δράσης, το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, με σημαντικότερους σταθμούς το 2014 και το 2015. 

 Πέντε άξονες Η μεταρρύθμιση κινείται σε πέντε άξονες, προσεγγίζοντας τη Δημόσια Υπηρεσία ως ένα ενιαίο οργανισμό σχεδιασμού και παραγωγής πολιτικής, εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών, που θα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες. 

- Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην Ενίσχυση της Ικανότητας για Στρατηγικό Προγραμματισμό, Χάραξη Πολιτικής και Συντονισμό.

- Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των δομών και της λειτουργίας των υπηρεσιών. 

- Ο τρίτος άξονας αναφέρεται σε δράσεις καλύτερης αξιοποίησης, επιμόρφωσης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας. 

- Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις που θα βελτιώσουν τις σχέσεις κράτους πολίτη, προκειμένου να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

- Ο πέμπτος άξονας αφορά δράσεις σχετικά με τις Αρχές λειτουργίας και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη δημόσια υπηρεσία. 

Σημαντικά οφέλη Τα προωθούμενα μέτρα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν ουσιαστικά και σημαντικά οφέλη στο σύνολο των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα: 

- Οι πολίτες θα απολαμβάνουν αμεσότερη, γρηγορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία για τις πράξεις και τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης. 

- Το κράτος θα υποστηρίζεται από μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία που θα μπορεί να προλαβαίνει και θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής. Μέσω της μεταρρύθμισης η κυβέρνηση φιλοδοξεί: 

• στη δημιουργία ενός κράτους που θα εξυπηρετεί και δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη. Θα είναι σύγχρονο, νοικοκυρεμένο και πάνω απ’ όλα κοινωνικά ευαίσθητο γι’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. 

• θα προσφέρει στους ευσυνείδητους και εργατικούς δημόσιους λειτουργούς τις εγγυήσεις ανέλιξης στη βάση των ικανοτήτων και της απόδοσης τους και όχι στη βάση γνωριμιών τους είτε απλά της αρχαιότητας τους. 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Αναστασιάδη 

Source:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/161796/liftingk-sti-dimosia-ypiresia-i-omilia-tou-proedrou

No comments:

Share |