Friday, September 13, 2013

Απεβίωσε o πρωτοπόρος του ήχου surround

Ο Ray Dolby, ο «πατέρας» του συστήματος ήχου «surround», απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στην κατοικία του στο Σαν Φρανσίσκο...

Ο Dolby είχε προσβληθεί εδώ και χρόνια από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ φέτος τον Ιούλιο διαγνώσθηκε με λευχαιμία.
Το όνομά του έγινε συνώνυμο με τα οικιακά ηχητικά συστήματα και τις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ η δουλειά του κέρδισε πολλά βραβεία.
Γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στην Ampex, όπου βοήθησε στην ανάπτυξη του μαγνητοφώνου με ταινία και τη μαγνητοσκόπηση σε βιντεοκασέτα. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία και το 1965 ίδρυσε στο Λονδίνο την επιχείρησή του, την Dolby Laboratories.
Η πρώτη επινόησή του ήταν μια συσκευή μείωσης των θορύβων για τα στούντιο ηχογραφήσεων, ενώ το λογότυπο Dolby εμφανίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 στα κασετόφωνα πολλών εταιρειών. Το 1976 μετέφερε την Dolby Laboratories στο Σαν Φρανσίσκο και το 1989 η εταιρεία κερδίζει Όσκαρ για τη συμβολή της στον κινηματογράφο. Συνολικά, ο Dolby και η εταιρεία του κέρδισαν δέκα Όσκαρ και 13 βραβεία Έμμυ για τις τεχνολογίες τους όπως οι Dolby Surround, Dolby Digital κλπ.
Ο Dolby απέκτησε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ η Dolbly Laboratories εξαγόρασε το 2012 την αίθουσα όπου οργανώνεται κάθε χρόνο η τελετή των Όσκαρ, μετά την πτώχευση του προηγούμενου σπόνσορα, της Kodak.

Source:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=385694

No comments:

Share |