Thursday, September 12, 2013

Τουριστική «ανάσα» για την Αθήνα ύστερα από έξι χρόνια

«Ανάσα» πήρε ο τουρισμός της Αθήνας τους τελευταίους τέσσερις μήνες για πρώτη φορά ύστερα από έξι συνεχόμενα έτη πτώσης, αλλά όπως φαίνεται σε καμία περίπτωση η αύξηση δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις απώλειες του παρελθόντος... 

Αττική 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και η GBR Consulting, η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας - Αττικής το οκτάμηνο 2013 (Ιανουάριος - Αύγουστος 2013) έκλεισε για πρώτη φορά με θετικό...
πρόσημο, της τάξης του 8,1% στις πληρότητες και του 5,8% στο έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (revpar) σε σύγκριση με το 2012, μετά από μια τουλάχιστον εξαετή καθοδική πορεία, με αρνητικό πρόσημο, σε διψήφια νούμερα. 

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επισήμαναν πως μόνο ο τουρισμός αυτή τη στιγμή μπορεί να φέρει την ουσιαστική διαφορά στην πρωτεύουσα, να τονώσει το εμπόριο, την εστίαση, τις αγορές και γενικά την κατανάλωση, και ζήτησαν από τις τράπεζες να αντιμετωπισθούν τα ξενοδοχεία ως βιώσιμες επιχειρήσεις με μακροχρόνια προοπτική: «Οι τράπεζες έχουν ισχυρές εξασφαλίσεις για τα δάνεια που έχουν εκταμιεύσει προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν επιτόκια 8%, 9% και 10%. Ιδίως όταν ακόμα προσπαθούν να αποσβέσουν τις επενδύσεις/ανακαινίσεις του 2004, ή ξεχρεώνουν ακόμη τα δάνεια εκείνης της εποχής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός και αναφέρθηκε και στα άλλα «φορτία» των ξενοδοχείων της Αθήνας (υψηλότερα ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ λόγω υψηλών τιμών ζώνης, 12μηνη λειτουργία με υψηλό λειτουργικό κόστος, αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παράνομα καταλύματα/διαμερίσματα κ.λπ.). 

Βιωσιμότητα 

Παράλληλα, ο κ. Βασιλικός τόνισε πως η μικρή αύξηση του τελευταίου τετραμήνου δεν θέτει την Αθήνα - Αττική «εκτός κινδύνου», όταν η βιωσιμότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων ανάγεται πλέον σε μείζον ζήτημα: Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εξαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 81 μονάδες όλων των κατηγοριών (συν 8 μονάδες οι οποίες έχουν μεν κλείσει αλλά δεν έχει λήξει η άδεια λειτουργίας τους) έκλεισαν η μια μετά την άλλη σε όλη την Αττική, εξαιτίας των πιέσεων της κρίσης, του υψηλού λειτουργικού κόστους, του υψηλού κόστους δανεισμού από τις τράπεζες, της συνεχούς δυσφήμισης του προορισμού, της μειωμένης πελατείας, αλλά και της απουσίας πολιτικής και? δημοτικής βούλησης να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά τα χρόνια προβλήματα και οι ελλείψεις της πρωτεύουσας. Η απώλεια αγγίζει πλέον τα 3.679 δωμάτια και τις 6.872 κλίνες. 

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που έχει προκύψει στην Αθήνα έχει να κάνει με τη λειτουργία παράνομων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, που πλέον εξελίσσεται σε μάστιγα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου και έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Όσον αφορά στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Βασιλικός ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ως επαγγελματίες πως η ποσοτική προσέγγιση δεν είναι αρκετή. Ένα παράδειγμα: Φέτος η χώρα μας θα πετύχει πάνω από 17 εκατ. αφίξεις με περίπου 11 δισ. έσοδα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω, όμως, πως το έτος 2000 ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε περίπου 10,5 δισ. έσοδα με 12 εκατ. αφίξεις». 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=181911

No comments:

Share |