Thursday, September 26, 2013

7ήμερη κράτηση στον Ορέστη Βασιλείου

Διάταγμα επταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Ορέστη Βασιλείου, ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ - ΣΕΚ για την υπόθεση της αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Ο Ορέστης Βασιλείου συνελήφθη από την Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις δέκα το πρωί κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ως ύποπτος για 16 συνολικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, απάτη, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα... διαφθοράς, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου και άλλα αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου του 2009 μέχρι τις 24/9/2013 σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Ο ανακριτής της υπόθεσης υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου ανέφερε ότι υπάρχει εύλογη υποψία που βασίζεται σε μαρτυρία ότι ο ύποπτος ενέχεται στα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Ο κ. Κυριάκου είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί περίπου 151 καταθέσεις, έχουν γίνει αρκετές έρευνες, αναμένεται η λήψη άλλων 56 περίπου καταθέσεων από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου, ενώ μεταξύ άλλων αναμένεται να παραληφθούν από διάφορες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, να γίνουν άλλες έξι έρευνες προς αναζήτηση τεκμηρίων όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και ο εντοπισμός των χρημάτων που παραλήφθηκαν σε μετρητά. 
Η δικαστής Νάταλι Ταλαρίδου ανέφερε πως σύμφωνα με τη μαρτυρία που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία από δύο διαφορετικές πηγές και από τις μέχρι στιγμής έρευνες, φαίνεται να υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ο ύποπτος έχει ανάμειξη στα αδικήματα και ενέκρινε το αίτημα για κράτηση του για 7 ημέρες.

Αρνείται όλα όσα του καταλογίζονται
Εξερχόμενος του Δικαστηρίου Λάρνακας, ο δικηγόρος του υπόπτου Μιχάλης Πικής δήλωσε ότι «ο πελάτης μου, πληροφορηθείς την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του, επέστρεψε στην Κύπρο άμεσα και αυτόβουλα και παραδόθηκε σήμερα το πρωί στις αστυνομικές Αρχές για να αντιμετωπίσει την εναντίον του υπόθεση. Ο πελάτης μου αρνείται κατηγορηματικά όλα όσα του καταλογίζονται και δηλώνει αθώος».

Ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε στο διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο της ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακής περιουσίας στη Δρομολαξιά, μεταξύ του Τ/κ Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά και της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, του Νίκου Λίλλη, το φιλικό διακανονισμό για απόκτηση από το κράτος επτά οικοπέδων που βρίσκονται στο ίδιο τεμάχιο και την επένδυση που έγινε στη συνέχεια από το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγιών της CYTA για αγορά και αξιοποίησή του. Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάθεση που έδωσε στην εν λόγω Επιτροπή το ζεύγος Χαράλαμπου και Παναγιώτας Λιοτατή από το Φρέναρος.

Από τις εξετάσεις που έγιναν, είπε στο Δικαστήριο ο κ. Κυριάκου, διαπιστώθηκε ότι στις 2/2/2011 η εταιρεία Wadnic Trading Ltd προχώρησε σε γραπτή συμφωνία με το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων της ΑΤΗΚ για πώληση μέρους του τ/κ τεμαχίου και ανέγερσης σε αυτό τεσσάρων κτιριακών συγκροτημάτων με την ονομασία ΑERO CENTRE έναντι του ποσού των 22,540.000 ευρώ . Στις 4/11/2011 το Ταμείο έδωσε προκαταβολή στην εταιρεία Wadnic το ποσό των 9,2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ακολούθησαν και άλλες πληρωμές για το έργο που μέχρι τις 2/7/2013 ανέρχονταν στα 16,027.62 ευρώ. Το Ταμείο προχώρησε επίσης στην αγορά στις 19/4/2012 του υπολοίπου μέρους του τεμαχίου έναντι του ποσού των 4,450.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Είπε ακόμα ότι στην κατάθεσή του ο κ. Λιοτατής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη συμφωνία αγοραπωλησίας μεταξύ της εταιρείας του Νίκου Λίλλη και του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ «θα βοηθούσαν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΗΚ αναφέροντας τον Στάθη Κιττή», και ότι έλαβε μέρος «σε πάρτι στα σπίτια του Λίλλη και στενού του συνεργάτη στα οποία ήταν παρόντες κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ».

Βαρόμετρο το σωματείο ΑΛΚΗ

Ο κ. Κυριάκου κατέθεσε επίσης, αναφερόμενος στην κατάθεση του Λιοτατή, ότι ο Λίλλης έλεγε στον Λιοτατή ότι «βαρόμετρο για να γίνει η πώληση του χωραφιού και το έργο σε αυτό ήταν το σωματείο ΑΛΚΗ διότι η ΑΛΚΗ συνδέεται με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, και από το όλο έργο θα βοηθηθούν τόσο η ΑΛΚΗ όσο και το πολιτικό κόμμα αλλά και πρώην παράγοντες της ΑΛΚΗΣ» που υποθήκευσαν τα σπίτια τους για να πάρουν δάνεια για οικονομική βοήθεια προς την ΑΛΚΗ, μεταξύ των οποίων «ήταν και τέως Δήμαρχος Λάρνακας, τέως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και τέως πρόεδρος της ΑΛΚΗΣ».

Επίσης στην κατάθεσή του ο Λιοτατής, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν σήμερα στο Δικαστήριο, ανέφερε πως «ο Νίκος Λίλλης του είπε στις 25/2/2011 να πάνε μαζί στην ΑΤΗΚ στη Λευκωσία όπου θα υπογράφονταν οι συμφωνίες» κάτι που έγινε, όπως είπε. Ο Λιοτατής αναφέρει στην κατάθεσή του, είπε ο κ. Κυριάκου, ότι στα γραφεία της εταιρείας ο Νομικός Σύμβουλος της ΑΤΗΚ ρώτησε τον Οικονομικό Σύμβουλο της Wadnic αν δόθηκε το μισό εκατομμύριο στους συντεχνιακούς των δύο μεγάλων συντεχνιών και άκουσε (ο Λιοτατής) το όνομα Ορέστης. «Απ’ ότι είπε ο Νομικός σύμβουλος, αν δεν είχε δοθεί το μισό εκατομμύριο στους συντεχνιακούς, ο Ορέστης δεν θα υπέγραφε για ολοκλήρωση της συμφωνίας», κατέθεσε ο Λιοτατής.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Λιοτατής στην κατάθεση του, στην οποία αναφέρθηκε σήμερα ο ανακριτής της υπόθεση, «μετά την είσπραξη των 9, 2 εκατομμυρίων ευρώ στις 4/11/2011 από τον Λίλλη, πίεζε τον Λίλλη να του δώσει πίσω τα χρήματα που του είχε δανείσει δηλαδή το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, αυτός του έλεγε ότι δεν μπορούσε γιατί από το ποσό αυτό έδωσε σε μίζες 1 εκατομμύριο ευρώ στον Στάθη Κιττή, 1 εκατομμύριο σε συγκεκριμένο βουλευτή του ΑΚΕΛ και ένα μεγάλο ποσό δόθηκε στο ΑΚΕΛ» ενώ άρχισε να εξοφλεί υποθήκες παραγόντων της ΑΛΚΗΣ και στελεχών συγκεκριμένου κόμματος που σχετίζονταν με την ΑΛΚΗ.

Ο ανακριτής της υπόθεσης είπε ακόμα ότι «μετά την είσπραξη της προκαταβολής από την εταιρεία Wadnic Trading Ltd εκδόθηκαν δύο επιταγές για συνολικό ποσό ύψους 234 χιλιάδων ευρώ, οι οποίες κατέληξαν σε λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος».

Η επιταγή που εξέδωσε η εταιρεία Wadnic
Ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και στην επιταγή που εξέδωσε η εταιρεία Wadnic ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχο τον Στάθη Κιττή, στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Λίλλης με τον κ. Κιττή σε καφετέρια στη Λευκωσία το Δεκέμβριο του 2011 όπου του παρέδωσε τσάντα με 100 χιλιάδες ευρώ και σε καφετέρια στη Λάρνακα τον Απρίλιο του 2012, όπου του παρέδωσε άλλη τσάντα με επίσης 100 χιλιάδες ευρώ.

Ακόμα στην κατάθεσή του ο Νίκος Λίλλης είπε, σύμφωνα πάντα με τα όσα λέχθηκαν σήμερα στο Δικαστήριο, πως «πριν την υπογραφή της συμφωνίας με το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, ζήτησε να τον δει διευθυντικό στέλεχος της ΑΤΗΚ, δηλαδή ο ύποπτος Ορέστης Βασιλείου, τον οποίο επισκέφθηκε στο σπίτι του και του είπε ότι θα έπρεπε να του δώσει το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ, διαφορετικά θα δημιουργούνταν προβλήματα με τη συντεχνία υπαλλήλων της CYTA την οποία εκπροσωπούσε. Μετά τη συμφωνία και την είσπραξη της προκαταβολής εξέδωσε επιταγή για το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχο την εταιρεία Polleson Holdings Ltd, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο εξέδωσε δεύτερη επιταγή στην ίδια εταιρεία συμπληρώνοντας το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ». Διευθύντρια της εταιρείας Polleson, κατέχοντας τα 2/3 αυτής, είναι η πεθερά του Γιάννη Σουρουλλά ενώ γραμματέας κατέχοντας το 1/3 της εταιρείας, είναι η μητέρα του Ορέστη Βασιλείου, σύμφωνα με την κατάθεση Λίλλη. Οι Γιάννης και Γρηγόρης Σουρουλλάς, ανακρινόμενοι πριν τη σύλληψη τους, ανέφεραν πως «η εταιρεία Polleson Holdings Ltd ανήκει στους ίδιους και στον Ορέστη Βασιλείου και έχει εγγραφεί σε τρίτα πρόσωπα για να μην φαίνονται οι ίδιοι λόγω της ιδιότητας τους».

Στην κατάθεσή του ο κ. Λίλλης ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο Ορέστης Βασιλείου του ζήτησε «επιπλέον το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά, ποσό που του εδόθη. Ακόμα το ποσό των 150 και των 200 χιλιάδων ευρώ τα έδωσε ο Νίκος Λίλλης στον Ορέστη Βασιλείου ενώ την επιταγή των 100 χιλιάδων ευρώ την έδωσε στενός συνεργάτης του στον Γρηγόρη Σουρουλλά».

Στο Δικαστήριο ελέχθη επίσης ότι από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε πως «οι επιταγές της Wadnic Trading Ltd με δικαιούχο την εταιρεία Polleson Holdings Ltd κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας και διατέθηκαν για εξόφληση υποχρεώσεων των τριών ιδιοκτητών της εταιρείας, δηλαδή των Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά και του Ορέστη Βασιλείου. Επίσης από έρευνες που έγιναν στο Κτηματολόγιο διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία Polleson με επιστολή της από το 2007 είχε ζητήσει όπως το θέμα με τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει για την αγορά της τ/κ γης στη Δρομολαξιά να μην προωθηθούν στον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών για έγκριση και όπως το θέμα παραμείνει αδρανές μέχρι νέων οδηγιών τους».

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Κυριάκου έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία ότι η εταιρεία των Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά αλλά και ο Τ/κ ιδιοκτήτης με τον οποίο είχαν προβεί σε συμφωνίες για αγορά της περιουσίας του στη Δρομολαξιά, όπου σε μέρος της είχε ανεγερθεί κυβερνητικός οικισμός με 47 κατοικίες, έκανε επαφές με τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών, όπως παραχωρήσουν με δωρεά στο κράτος το συγκεκριμένο τεμάχιο και να εγκριθεί η μεταβίβαση των υπολοίπων τεμαχίων όπου δεν υπήρχαν προσφυγικές κατοικίες».

Source:http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=148603

No comments:

Share |