Thursday, September 26, 2013

Εξαίρεση ακινήτων μέχρι 12.500 ευρώ από τη φορολογία

Εξαιρούνται της καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, περιουσίες με αξία μέχρι €12,500 και με τιμές του 1980, μετά την ψήφιση τροπολογίας του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση η οποία έτυχε της θετικής έγκρισης όλων των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ. 

Η τροπολογία έγινε επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε εξαίρεση από τη φορολόγηση, ιδιοκτησίες αξίας μέχρι €5χιλ. 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των οικολόγων, ο Νίκος Κουτσού και ο Ζαχαρίας Κουλίας...
 

Οι 39 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή από την ψηφοφορία. 

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας του ΔΗΚΟ, η εξαίρεση επεκτείνεται σε ιδιοκτησίες μέχρι €12,500. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, επικαλούμενος τα στοιχεία του τμήματος εσωτερικών προσόδων , ανέφερε πως με την εξαίρεση των περιουσιών με αξία μέχρι €12,5 χιλ. το κράτος θα απολέσει μόνο €2,7εκ από τα €140εκ που υπολογίζει πως θα εισπράξει . 

Επίσης , είπε, πως θα εξαιρεθούν συνολικά 52 χιλιάδες ιδιοκτήτες. 

Ο ΔΗΣΥ τήρησε αποχή από την ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί διαφώνησε επί της ουσίας με το συγκυβερνών κόμμα του ΔΗΚΟ αφού, όπως αναφέρθηκε, με την εξαίρεση των ιδιοκτησιών αξίας €12,5χιλ δεν θα επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος της είσπραξης. 

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή, γιατί διαφωνούσε συνολικά με τη φορολόγηση των ακινήτων υποστηρίζοντας μόνο τη δική του πρόταση. 

Η πρόταση του ΑΚΕΛ, βρήκε εμπόδιο τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ. 

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προέβλεπε τη μη επιβολή φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι €30χιλ, με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών φορολογίας για κατοικίες με πιο μεγάλη αξία. 

Επίσης απορρίφθηκαν τροπολογίες της ΕΔΕΚ και των οικολόγων με τις οποίες ζητείτο να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση αξίες μέχρι €30 χιλ. η γεωργική γη, καθώς και εκτάσεις στην περιοχή Natura. 

Το ΔΗΚΟ απέσυρε και την πρόταση νόμου η οποία αφορούσε τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, δηλαδή αντί να πληρώσουν οι επιχειρηματίες το φόρο να τον επωμίζονται οι ιδιοκτήτες γης. 

Μετωπική επίθεση του ΑΚΕΛ 

Το ΑΚΕΛ δια του βουλευτή του Σταύρου Ευαγόρου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης , κατηγορώντας την ότι αυξάνονται τα χρήματα που θα εισπράξει το κράτος. 

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης θα κατέληγαν στα κρατικά ταμεία €75εκ ενώ με το σημερινό το κράτος θα εισπράξει €140εκ. 

Υποστήριξε πως μεταφέρεται το βάρος των μεγαλοϊδιοκτητών στις πλάτες του λαού. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου την επιχειρηματολογία του ΑΚΕΛ, επισήμανε πως προστέθηκε επιπλέον βάρος στους πολίτες γιατί συμφωνήθηκε η επαναπρόσληψη 982 εκτάκτων εποχιακών εργατών. 

«Αυτά» είπε «είναι κροκοδείλια δάκρυα έναντι των πολιτών και θα κριθούμε όλοι το Δεκέμβριο όταν ο ΔΗΣΥ θα επαναφέρει την πρόταση για να εισπράξει η κυβέρνηση €20εκ από τη φορολόγηση των ακινήτων, δηλαδή στα επίπεδα της πρότασης της τρόικας». 

Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για άδικη φορολογία, επισημαίνοντας πως οι κοινωνικές ευαισθησίες όλων στη βουλή θα ξεκαθαρίσουν το Δεκέμβριο. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=182984

No comments:

Share |