Sunday, August 18, 2013

Ένας Δήμαρχος που αγαπά την πόλη του

Ο Δήμαρχος της Ρώμης, Ignazio Marino ξάφνιασε τους πάντες με την απόφασή του να κλείσει τον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης - τη διαδρομή από το Κολοσσιαίο ως την Piazza Venezia - στην κίνηση των αυτοκινήτων...
Η διαδρομή που έγινε διάσημη από την ταινία "Διακοπές στη Ρώμη", με τον Γκρέγκορι Πεκ και την Όντρεϊ Χέπμπορν να διασχίζουν τη διάσημη λεωφόρο, το 1953, δε θα είναι πια προσβάσιμη σε μηχανοκίνητα οχήματα.
"Πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε τα αυτοκίνητα ή τα μνημεία μας". Με αυτή την τόσο απλή αλλά και περιεκτική δήλωση, ο... τολμηρός Δήμαρχος της πόλης, φαίνεται πως κατάφερε αυτό που αρκετοί πριν από εκείνον δεν τόλμησαν καν.
"Είμαστε η μόνη πόλη που μετέτρεψε το μεγαλύτερο μνημείο της ανθρωπότητας σε κυκλική διασταύρωση..." δήλωσε ο αποφασιστικός Δήμαρχος που τακτικά πηγαίνει με το ποδήλατο στα ραντεβού του και φαίνεται πως πρόκειται να υλοποιήσει το πλάνο του για πεζοδρόμηση μεγάλου μέρους της πόλης.
Προς το παρόν τα ταξί και τα λεωφορεία ακόμη επιτρέπεται να κυκλοφορούν στη Via dei Fori Imperiali σε μια πειραματική περίοδο στα μέσα του Αυγούστου όπου οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης λείπουν για τις διακοπές τους. Τα αυτοκίνητα επίσης μπορούν ακόμη να κινούνται στη νοτιοανατολική πλευρά του Κολοσσιαίου.
Η διαδρομή που είναι πλέον κλειστή στην κίνηση, είναι περίπου 1.1 χλμ. - από το Κολοσσιαίο ως το άγαλμα του Vittorio Emmanouel ενώ ο Δήμαρχος της πόλης ελπίζει σύντομα να μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο.

Η διαδρομή που διασχίζει μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία όχι μόνο της Ρώμης αλλά της Ευρώπης, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη από την κίνηση των οχημάτων καθώς, τις ώρες αιχμής, περνούν από κεί περισσότερα από 1600 αυτοκίνητα την ώρα... Τα περισσότερα με υψηλότερες ταχύτητες από το όριο και φυσικά - στη Ρώμη είμαστε - κορνάροντας!
Φυσικά δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις καθώς ήδη οι "εθισμένοι" στα αυτοκίνητά τους ρωμαίοι πολίτες σκέφτονται πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη διαδρομή θα προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους γύρω δρόμους.
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος της Ιταλίας δήλωσε πως το κλείσιμο του δρόμου στα αυτοκίνητα θα δυσκολέψει την ήδη επιβαρυμένη από την κρίση εμπορική κίνηση της περιοχής (σας θυμίζει κάτι;)
Ελπίζουμε το παράδειγμα της Ρώμης να ακολουθήσουν σύντομα και δικές μας πόλεις για το καλό όλων! Το να δυσκολεύεις την κίνηση των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων κάθε άλλο παρά κακό είναι - εξάλλου αυτό είναι και το ζητούμενο: να δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν και να μην κυκλοφορούν!
Το δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την πολιτική απόφαση να το κάνει και κυρίως να είναι σε θέση να την αιτιολογήσει.
Αν όμως κάτι δεν λείπει από τον Ρωμαίο Δήμαρχο είναι η τόλμη, η πολιτική βούληση και η τεχνογνωσία! Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά του!

No comments:

Share |