Wednesday, July 3, 2013

Αναβάθμιση από S&P

Σε μία βαθμίδα πιο πάνω από ότι ήταν πριν την επιλεκτική χρεοκοπία αναβάθμισε σήμερα την Κύπρο ο οίκος Standard and Poor’s μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων €1 δις. 

Η αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα αναβαθμίστηκε σε CCC+ από SD (selective default). To outlook για το...
rating είναι σε σταθερό ορίζοντα, για πρώτη φορά από το 2009. 

Την ίδια ώρα, ο οίκος αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε C από SD. Επίσης, αναβαθμίστηκαν τα ratings για το υφιστάμενο κυβερνητικό χρέος στο CCC+. 

Ο οίκος θεωρεί πλέον, ότι με βάση τα κριτήρια του, η χρεοκοπία λόγω προβληματικής συναλλαγής έχει θεραπευτεί με την ανταλλαγή των ομολόγων. Σε αυτό το σημείο βλέπει την πιθανότητα το κράτος να είναι σε θέση να αποπληρώσει το νέο χρέος πλήρως και έγκαιρα. 

Ο οίκος εξηγεί ότι αυτή η διαβάθμιση, δηλαδή μία βαθμίδα πιο πάνω από ότι πριν την χρεοκοπία, αντανακλά άλλους δύο λόγους που περιορίζουν τις ρευστοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το κράτος. 

Πρώτο, ότι οι πιστωτές έχουν ήδη διαθέσει την επιπλέον ρευστότητα και δεύτερον, ότι η κυβέρνηση έχει επεκτείνει το ομόλογα της Λαϊκής ύψους €1,8 δις μέχρι την 1η Ιουλίου 2014, στη βάση των αρχικών όρων του ομολόγου. 

Υπάρχουν επίσης δημοσιονομικά αποθέματα €1,7 δις που δείχνουν ότι η άμεση ρευστοτική πίεση έχει περιοριστεί. 

Σημειώνεται όμως η ανάγκη να αναδιπλωθεί χρέος €950 εκ. σε γραμμάτια. 

Επίσης εγχώριο χρέος €700 εκ. με εθνικό δίκαιο θα καλυφθεί από το μνημόνιο, και όχι με την ανταλλαγή. 

Οι προοπτικές της Κύπρου παραμένουν δύσκολες. Η οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας στους ενεργειακούς πόρους. 

Εκτιμά ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 20% μεταξύ 2013 και 2016, καθιστώντας πολιτικά δύσκολη την υλοποίηση του προγράμματος. 

Ο ορίζοντας είναι σταθερός λόγω της στήριξης από την τρόικα. 

Θα υποβαθμιστεί όμως η Κύπρος αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος. 

Θα αναβαθμιστεί αν η σταθεροποίηση της οικονομίας προκύψει ταχύτερα από ότι αναμένεται.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=177509

No comments:

Share |