Monday, July 1, 2013

Η ΕΕ εξαιρεί τα ταμεία προνοίας από bail-in

Τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων σε υπό εξυγίανση τράπεζες θα εξαιρούνται μονίμως από «κουρέματα» καταθέσεων, σύμφωνα με τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που...
διαφέρει με την πρακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει προς υιοθέτηση μέχρι το τέλος του έτους προσχέδιο οδηγίας που ετοίμασε η Κομισιόν για την ανάκαμψη και εξυγίανση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Η συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών υιοθετεί, σε μεγάλο βαθμό, το κυπριακό «μοντέλο» εξυγίανσης, απαιτώντας από τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες να επωμιστούν ζημιές για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών. 

Η ανακοινωθείσα συμφωνία, όμως, περιλαμβάνει και σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα όσα έγιναν στην Κύπρο. 

Κατ’ αρχήν, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτών καταθετών και καταθέσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις καταθέσεις μεγάλων εταιρειών. Το bail-in θα κτυπά πρώτα τις τελευταίες και μετά τις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σημαντικές εξαιρέσεις από το «κούρεμα». 

Στις μόνιμες εξαιρέσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «οι υποχρεώσεις σε υπαλλήλους προβληματικών τραπεζών, όπως οι σταθεροί μισθοί και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα». 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση διαφέρει από την εφαρμογή της εξυγίανσης στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, όπου τα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων – με ενεργητικό κοντά στα €740 εκ. – επηρεάστηκαν πλήρως από το bail-in. 

Μια άλλη εξαίρεση είναι των υποχρεώσεων των τραπεζών που προκύπτουν από συμμετοχή σε συστήματα πληρωμών, που έχουν λήξη λιγότερη των επτά ημερών. 

Στην Κύπρο δεν έγινε αυτός ο διαχωρισμός, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το κεφάλαιο κίνησης πολλών επιχειρήσεων. 

Οι εθνικές αρχές εξυγίανσης θα μπορούν, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου, να εξαιρέσουν πλήρως ή μερικώς, υποχρεώσεις των τραπεζών, ασκώντας τη διακριτική τους ευχέρεια. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται υποχρεώσεις που δεν μπορούν να κουρευτούν έγκαιρα, αυτές που επηρεάζουν βασικές λειτουργίες, αυτές που μπορεί να δημιουργήσουν διάδοση της κρίσης και τη μεταφορά ζημιών σε άλλους πιστωτές. Οι εξαιρέσεις συνεπάγονται την επιβολή μεγαλύτερων ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες. 

Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει οι ζημιές που επωμίζονται οι ανασφάλιστες καταθέσεις να είναι περισσότερες από ότι θα ήταν εάν η τράπεζα έμπαινε σε καθεστώς εκκαθάρισης. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=177255

No comments:

Share |