Thursday, July 18, 2013

Ελλάδα: Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου



Την πρώτη μείωση φόρων από την υπογραφή του Μνημονίου, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% για πέντε μήνες από την...
1η Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό. «Πήρα πάνω μου την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «έχουμε σημειώσει πραγματική πρόοδο και γι΄αυτό μπορούμε να επιβάλλουμε αλλαγές». 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν μειωθούν τα έσοδα, δεν κόβονται αποδείξεις και δεν περιοριστεί η φοροδιαφυγή, τότε ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%. «Τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι «είναι στο χέρι μας να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα και να αρχίσει επιτέλους η μεγάλη αποκλιμάκωση, μείωση, των φόρων στην Ελλάδα». 

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και τα φορολογικά έσοδα. Επίσης ανάφερε ότι στο πλαίσιο της προόδου που έχει σημειωθεί, δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών και δεν θα επιβληθεί φόρος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ. 

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το μέτρο μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα εφόσον αποδειχτεί ότι οδηγεί στη μείωση των τιμών και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων του κλάδου. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης «είναι πεντάμηνη περίοδος, αλλά είναι στο χέρι μας να γίνει σε μόνιμη βάση». Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, ώστε ο νέος συντελεστής ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης να ισχύσει από την 1η Αυγούστου. 

«Τρύπα» 100 εκατ. ευρώ 

Το κόστος για τον προϋπολογισμό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% για το επόμενο πεντάμηνο ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη «τρύπα» αποφασίστηκε να καλυφθεί από την περικοπή δαπανών του υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι περικοπές αυτές δεν αφορούν σε περικοπές μισθών ή συντάξεων, ούτε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις στρατιωτικών μονάδων. Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξευρεθεί από τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα. 

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοτικότητα του μέτρου θα ελέγχεται κάθε μήνα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία», καθώς θεωρούν ότι θα ενισχύσει: 

1. Την ψυχολογία των συμμετεχόντων στην αγορά, καταναλωτών και επιχειρήσεων. 

2. Την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, με άμεσο αντίκρισμα στην αύξηση της κατανάλωσης. 

3. Την ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων ανταγωνιστικών χωρών. 

4. Την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού. 

Η πορεία εφαρμογής του μέτρου και τα αποτελέσματά του, δηλαδή εάν αυξάνονται τα έσοδα, αν έχουν μειωθεί οι τιμές των προϊόντων και αν έχει ενισχυθεί η κατανάλωση θα παρακολουθούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα δεν πιστεύει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα έχει το παραπάνω αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό θέλει κάθε μήνα να έχει στα χέρια της αποδείξεις για την αποδοτικότητα του μέτρου. Το πρώτο «τεστ» θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όταν και τα κλιμάκια της τρόικας θα ξεκινήσουν τον νέο τριμηνιαίο έλεγχό τους στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. 

Έλεγχος κάθε μήνα 

Η πορεία εφαρμογής του μέτρου και τα αποτελέσματά του, δηλαδή εάν αυξάνονται τα έσοδα, αν έχουν μειωθεί οι τιμές των προϊόντων και αν έχει ενισχυθεί η κατανάλωση θα παρακολουθούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα δεν πιστεύει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα έχει το παραπάνω αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό θέλει κάθε μήνα να έχει στα χέρια της αποδείξεις για την αποδοτικότητα του μέτρου. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=178525

No comments:

Share |