Wednesday, April 10, 2013

S&P: Αναθεωρεί το outlook της Κύπρου σε "σταθερό" λόγω "πακέτου"



Τo outlook της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβάθμισε η Standard & Poor΄s, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε "CCC/C".

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την προσδοκία του πως η κυπριακή κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους όρους του προγράμματος ύψους έως 10 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές και πως η πρώτη δόση του δανείου θα αποδεσμευτεί έγκαιρα ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της 4ης Ιουνίου που απορρέει από την ωρίμανση Ευρωομολόγου. "Αντιλαμβανόμαστε πως το δάνειο των ESM-ΔΝΤ θα δοθεί με χαμηλό επιτόκιο και με μακρά ωρίμανση", επισημαίνει ο οίκος.

Ωστόσο προειδοποιεί πως η υποβάθμιση είναι πιθανή εάν η κυπριακή κυβέρνηση -κόντρα στις εκτιμήσεις της S&P- απορρίψει την αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση ή αν η χώρα επιδείξει αδυναμία εκπλήρωσης των όρων του μνημονίου της αργότερα το τρέχον έτος.

Το βασικό σενάριο της S&P εξακολουθεί να προβλέπει ότι η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Παρ΄ολ΄αυτά -σημειώνει ο οίκος- φαίνεται πιθανό ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν πρόσφατα θα συνεχίσουν να ισχύουν με κάποια μορφή προκειμένου να προστατέψουν τις τράπεζες της Κύπρου από τη φυγή καταθέσεων.

Η S&P αναμένει πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου θα διευρυνθεί αρχικά σε περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ καθώς οι εξαγωγές επιχειρηματικότητας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχωρούν. Ο δανεισμός από την τρόικα και το ευρωσύστημα είναι πιθανό να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ελλείμματος εξωτερικής χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Κατά την άποψη της S&P, οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου παραμένουν δύσκολες βραχυπρόθεσμα. Ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται από το σημαντικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής βάσης, που πιθανώς θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη offshore κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η αποδιόγκωση του δημόσιου τομέα αλλά και του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και του τραπεζικού τομέα, θα επιφέρει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 20% μεταξύ του 2013 και του 2016. Η αδύναμη ανάπτυξη και οι προοπτικές της απασχόλησης ίσως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λαϊκή και πολιτική στήριξη του φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ίσως εγείρουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

source: capital.gr
Share |