Wednesday, April 10, 2013

Προσωρινή άρση της διαδικασίας κατά των ακάλυπτων επιταγών


Στην αναστολή της λειτουργίας του ΚΑΠ  για τις ακάλυπτες επιταγές προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έδωσε σήμερα σχετικές εντολές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση αυτή λήφθηκε με σκοπό, όπως μας λέχθηκε,  να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές για περίπου δύο εβδομάδες, προέκυψαν πολλά προβλήματα σε σχέση με τις επιταγές. Γι αυτό και προσωρινά δεν θα καταχωρούνται πρόσωπα που έχουν εκδώσει αυτές τις μέρες ακάλυπτες επιταγές στη μαύρη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι τις  περισσότερες φορές δεν έφεραν ευθύνη για τις ακάλυπτες επιταγές.
Γι αυτό και η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ΚΑΠ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι λογιστικές εργασίες απορρόφησης της καλής Λαϊκής από την Κεντρική Τράπεζα.
Το ΚΑΠ αποτελεί μέτρο πρόληψης του προβλήματος ακάλυπτων επιταγών και προνοεί όπως  σε ενδεχόμενο σφράγισμα μιας ακάλυπτης επιταγής μέχρι και τρεις φορές, τότε αυτόματα παγώνουν οι λογαριασμοί της εταιρείας που εξέδωσε την επιταγή και των φυσικών προσώπων που υπογράφουν για την συγκεκριμένη εταιρεία. Εφαρμόζεται επίσης σε περίπτωση που το συνολικό ποσό οποιασδήποτε ακάλυπτης ή ακάλυπτων επιταγών υπερβαίνει το ποσό των €2.000.

Σκοπός του ΚΑΠ  είναι να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης  για την εξόφληση λογαριασμών, για την προστασία των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων.
source: sigmalive.com
Share |