Wednesday, April 24, 2013

ΚΤ: Τέλος στα ψηλά καταθετικά επιτόκια

Επιπρόσθετα ίδια κεφάλαια θα ζητά η Κεντρική Τράπεζα από τις τράπεζες που συνεχίζουν να προσφέρουν ψηλά καταθετικά επιτόκια. 

Εγκύκλιος του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη επιχειρεί για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να θέσει τέρμα στα σχετικά ψηλά καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, με πέναλτι πρόσθετων κεφαλαίων σε όσες τράπεζες προσφέρουν επιτόκια που ξεπερνούν το 3,1-3,5%. 

Στην εγκύκλιο του στις τράπεζες, ο διοικητής αναφέρει ότι τα ψηλά καταθετικά επιτόκια έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. 

«Τα υψηλά καταθετικά επιτόκια επηρεάζουν, δια μέσου αλυσιδωτών επιπτώσεων, αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών και ελλοχεύουν κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ολότητά του», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης στην εγκύκλιο, που θα συζητηθεί σε αυριανή συνάντηση με τους τραπεζίτες. 

«Έχει παρατηρηθεί ότι, οι τράπεζες, με σκοπό την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην κερδοφορία τους, μετακυλούν το υψηλό κόστος καταθέσεων στα δανειστικά επιτόκια. Ωστόσο, η ΚΤΚ επισύρει την προσοχή σας στο γεγονός ότι η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων επηρεάζει την ομαλή εξυπηρέτηση των χορηγήσεων της τράπεζας και, ως εκ τούτου, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην κερδοφορία όσο και στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών», προστίθεται. 

«Ενόψει των πιο πάνω, η ΚΤΚ σας ενημερώνει, ότι, στα πλαίσια της εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (SREP), απαιτεί επιπρόσθετα ειδικά ίδια κεφάλαια κάτω από τον Πυλώνα 2 για κάλυψη από τους κινδύνους που προκύπτουν από υψηλά καταθετικά επιτόκια», σημειώνει. 

«Η μεθοδολογία υπολογισμού των εν λόγω εποπτικών κεφαλαίων καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες περιγράφονται στο συνημμένο Παράρτημα και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2013. Συνεπώς, προς εξέταση της συμμόρφωσης των τραπεζών με την υπό αναφορά απαίτηση ειδικών ιδίων κεφαλαίων, οι τράπεζες καλούνται όπως υποβάλλουν στην ΚΤΚ τον εν λόγω υπολογισμό σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης την 31η Μαΐου 2013. Η προθεσμία της υποβολής ορίζεται ως ένα μήνα μετά την ημερομηνία αναφοράς και η εν λόγω απαίτηση για διατήρηση επιπρόσθετων ειδικών ιδίων κεφαλαίων θα πρέπει να προστίθεται στις υφιστάμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΚΤΚ κάτω από τον Πυλώνα 2. 

Στο παράρτημα που παραθέτει η ΚΤ αναφέρεται ότι ο υπολογισμός του κεφαλαιακού πέναλτι είναι συνάρτηση του ποσού της κατάθεσης, του καταθετικού επιτοκίου και του σχετικού euribor, στο οποίο προστίθεται πέναλτι 300 μονάδων βάσης. 

Τα παραδείγματα που αναφέρει η ΚΤ δείχνουν ότι για εξάμηνη κατάθεση €100 με καταθετικό επιτόκιο 4,5%, η εμπορική τράπεζα θα κληθεί να βρει πρόσθετα ίδια κεφάλαια €1,06. 

Παρόμοια ρύθμιση, είχε κάνει το Νοέμβριο του 2011 και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα καταθετικά επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης και τα δανειστικά κατά περίπου 100 μονάδες βάσης. 

source: stockwatch.com.cy
Share |