Tuesday, March 26, 2013

Fitch: Υποβάθμιση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου


Fitch: Υποβάθμιση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις ζημιές που επιβάλλονται στους υψηλόβαθμους πιστωτές των τραπεζών με την απόφαση του Eurogroup.
Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου αξιόχρεου (Long - and Short - Term Issuer Default Ratings, IDRs) της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου (CPB) στη βαθμίδα χρεοκοπίας D (Default) και της Τράπεζας Κύπρου στη βαθμίδα περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), λόγω των ζημιών που επιβάλλονται στους υψηλόβαθμους πιστωτές τους (senior creditors) με την απόφαση του Eurogroup.

Η διαφορά στην αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με αυτή της Λαϊκής Τράπεζας εξηγείται από το ότι η πρώτη θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Κύπρο, ενώ η δεύτερη θα σταματήσει τις εργασίες της, αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου.

Αντίθετα με τις δύο παραπάνω τράπεζες, ο Fitch διατήρησε αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Ελληνικής Τράπεζας στη βαθμίδα B, καθώς δεν έχουν επιβληθεί ζημιές σε υψηλόβαθμους πιστωτές της και συνεχίζεται η διαθεσιμότητα παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο δείκτης RWN συνεχίζει να υποδηλώνει την πιθανότητα υποβάθμισης του μακροπρόθεσμου IDR της τράπεζας. Η προταθείσα πώληση του δικτύου της τράπεζας στην Ελλάδα και η από τον λόγο αυτό πιθανή μείωση του κινδύνου του ενεργητικού της μπορεί να στηρίξει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και οι καταθέτες μπορεί να είναι κάπως περισσότερο διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν την Ελληνική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν έχει περιληφθεί έως τώρα σε κάποια μέτρα αναδιάρθρωσης, αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου.

source: kathimerini.com.cy
Share |